U bent hier

Alles wat je moet weten voor het halen van je rijbewijs

Er komt een tijd dat je jouw rijbewijs wil halen. Een rijbewijs geeft je meer vrijheid en je kunt gaan en staan waar je wil zonder je ouders lief te hoeven aankijken. Maar hoe pak je dit nou aan? Hoe zoek je een rijschool uit die bij jou past? En wat gaat dit hele grapje dan kosten? Wij vertellen jou de handigste tips en een stappenplan hoe je dit moet aanpakken.

Rijschool kiezen

Allereerst is het belangrijk om te kijken bij welke rijschool jij je rijlessen wil volgen en in de toekomst wil afrijden. Een optie is: googelen naar rijscholen bij jou in de buurt. Maar je kunt ook rondvragen in je kennissenkring en vriendenkring of mensen bepaalde rijscholen aanraden. Natuurlijk zal iedereen wat anders zeggen en moet het nog maar blijken of dit ook een geschikte rijschool is voor jou. Het beste om dit te testen is door een proefles te nemen. Bij veel rijscholen is een proefles gratis. Bij sommige moet je een klein bedrag betalen. Het voordeel van zo’n proefles is dat je nog nergens aan vast zit. Mocht je toch geen goed gevoel hebben bij de rijschool of rijinstructeur dan kun je altijd nog besluiten om ergens anders te gaan rijden. Als je dan eindelijk je rijschool hebt gekozen dan is het een kwestie van regelmatig rijden. Dat is gelijk onze eerste tip: Regelmatig rijden. Je hoort vaak genoeg dat mensen aan rijlessen beginnen en dan (door omstandigheden) een half jaar of langer niet meer rijden. Hierdoor verleer je het autorijden en wordt het steeds lastiger om het rijden echt onder de knie te krijgen

Losse rijlessen of een pakket met rijlessen

Bij rijscholen kun je vaak kiezen voor losse lessen of voor een pakket met lessen. We zullen even de voor- en nadelen van beide opnoemen zodat je zelf een wel overwogen keuze kunt maken

Voor- en nadelen losse rijlessen

Voordeel: Je bepaalt zelf hoeveel lessen je neemt en zit niet aan een bedrag vast;
Nadeel: Je weet van tevoren niet hoeveel geld je kwijt bent

Voor- en nadelen pakket rijlessen

Voordeel: Je weet van tevoren hoeveel geld je kwijt bent.
Nadeel: Als je niet zoveel lessen nodig hebt als dat er in het pakket zitten, is het zonde. Of heb je juist meer lessen nodig? Dan moet je bijbetalen

Tip: Neem altijd eerst een proefles. Jouw rij-instructeur weet meestal wel wat voor jou het beste is, maar dat hoeft natuurlijk niet perse voor jou het beste te zijn! Het kan natuurlijk ook het beste zijn voor de rij-instructeur! Dus vraag ook goed aan vrienden wat zij hebben gedaan en wat zij hebben gedaan en hoe het is verlopen.

Wanneer beginnen met je theorie-examen

Ben je bezig met lessen? (Kan ook voordat je begint met lessen). Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk je theorie haalt. Dit lijkt cliché maar het is wel echt het beste om te doen. Want je mag pas je praktijkexamen doen als je je theorie hebt gehaald. Wacht je hier mee tot vlak voor je praktijk? Dan is de kans groot dat je dadelijk niet mag afrijden omdat je jouw theorie nog niet hebt gehaald en dit zou zonde zijn… Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de mogelijkheid daar is dat je je theorie niet in één keer haalt. Dus dat het ook langer duurt voordat je hem hebt bemachtigd. Je theorie kun je aanvragen via de site van het CBR. Daar kun je zelf een datum en locatie uitkiezen wanneer het jou het best uitkomt. Let er wel op dat je geen lesmateriaal krijgt van het CBR, dit moet je zelf kopen.

Tip: vaak hebben mensen in je vriendenkring nog wel een theorieboek of cd liggen, die kun je vast lenen of overkopen voor een zacht prijsje. (Bespaart weer geld). Let er wel even op of deze nog recent is, anders leer het verkeerde. Een gewoon theorie-examen kost € 31,- per keer

Hoe werkt het praktijkexamen voor je rijbewijs

We gaan ervan uit dat je je theorie gewoon in één keer haalt en je rijlessen goed verlopen. Dan is het binnenkort tijd voor je praktijkexamen. Een praktijkexamen regelt jouw rijschool voor je. Zij zoeken een datum en tijdstip en jij hoeft alleen aan te geven of je kan of niet. Veel rijscholen hebben bij een pakket de kosten voor een praktijkexamen inbegrepen. Als je losse lessen neemt moet je deze apart betalen. Het verschilt per rijschool dus hoe duur dit is maar ga uit van zo’n € 250,- per keer (au…). Het is nou eenmaal prijzig om je rijbewijs te halen. Naast je praktijkexamen moet je ook een eigen verklaring invullen en betalen voordat je mag afrijden. Een eigen verklaring zit soms ook inbegrepen bij een pakket en anders kost een eigen verklaring je € 32,80.

Rijbewijs aanvragen

Yes! Je hebt je rijbewijs gehaald, gefeliciteerd! Dan is het nu zaak om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je gemeente om je rijbewijs aan te vragen. (Des te eerder kun je autorijden). Je rijbewijs aanvragen duurt 5 werkdagen en kost € 38,80. Wil je je rijbewijs met spoed aanvragen? Je hebt je rijbewijs dan in maximaal 2 werkdagen (als je voor 14:00 de aanvraag doet). Dit kost je maar liefst € 72,90

Wat heb je nodig om je rijbewijs aan te kunnen vragen

Een geldige pasfotoGeldig legitimatiebewijsGeld om je aanvraag mee te betalen

Hoeveel kost een rijbewijs gemiddeld

Zoals je ziet kost een rijbewijs nogal wat en komt er redelijk wat bij kijken. We hebben hier nogmaals een overzicht van de kosten. Rijlessen: € ± 1500,- Theorie: € 31,- Praktijkexamen: € ± 250,- Eigen verklaring: € 32,80 Aanvraag rijbewijs: € 38,- / € 72,90 (met spoed) *Let op: dit is een grove schatting. We hebben als gemiddelde € 50,- per les genomen en het gemiddelde van 30 lessen. Het verschilt per persoon natuurlijk hoeveel lessen je nodig hebt en het verschilt per rijschool hoe duur de lessen zijn. We willen jullie alleen een indicatie geven van het geld dat je kwijt bent aan een rijbewijs. We hopen dat jullie nu helemaal 'wegwijs' zijn geworden en niks je meer tegenhoudt om een rijbewijs te halen. Geen idee hoe je dat geld bij elkaar moet sparen? Bekijk dan ook onze pagina over sparen

Meest voorkomende vragen aan het CBR

Alhoewel je ‘vroeger’ moest wachten tot je 18 werd om je rijbewijs te mogen halen, is deze leeftijd de laatste jaren naar beneden gegaan. Vanaf nu is de regel dat je met 16,5 jaar oud genoeg bent om rijles nemen voor je autorijbewijs, en zodra je 17 bent geworden mag je het praktijkexamen afnemen. Spannend! Het liefst heb jij je rijbewijs natuurlijk zo snel mogelijk, dus wij hebben de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet. Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder, wij hebben het antwoord op de vragen voor je nagevraagd bij het CBR.

Vanaf welke leeftijd mag je beginnen met rijlessen?

Alhoewel de leeftijd van het behalen van het rijbewijs naar beneden is gegaan, mag je nog niet alleen in de auto rijden. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen rijden met een coach én een begeleiderspas op zak. Op deze pas staan de namen van de coaches. Wat ook handig is om te weten: ben jij nog geen 18 jaar? Dan moet je eerst een begeleiderspas aanvragen, anders kun je geen rijbewijs aanvragen!

Wat houdt een faalangst examen precies in? 

Heb jij last van faalangst? Erg vervelend! Gelukkig kan er rekening mee worden gehouden. Je krijgt dan een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er wordt meer tijd vrijgemaakt om je op je gemak te stellen en als het je tijdens het rijden even teveel wordt kun je een time-out aanvragen.

Natuurlijk word je wel getoetst op dezelfde vaardigheden als ieder ander. We hebben op een rijtje gezet aan welke vaardigheden je moet voldoen om te slagen:
- Je beheersing van de auto;
- Kijkgedrag;
- Of je goed voorrang verleent;
- Inhalen;
- In- en uitvoegen;
- Rijden op kruispunten en rotondes;
- Verrichtingen;

Let op: de kosten van een faalangst examen zijn hoger dan die van een ‘normaal’ examen en kan alleen worden aangevraagd door je rijschool.

Wat houdt een eigen verklaring in en wat zijn zaken waar ik goed op moet letten?

Om te mogen rijden moet je volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dit houdt in: geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te rijden. Om jouw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR een aantal vragen over jouw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring. Het is wel belangrijk dat je de vragen eerlijk beantwoord!

Wanneer vul je eigenlijk als student een Eigen Verklaring in? Wij hebben het even op een rijtje gezet voor je:
- Medische situatie, heb jij vanwege een medische reden een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur? En wil je dat rijbewijs verlengen? Dan moet je een Eigen verklaring invullen.- C of D-rijbewijzen, wil jij je C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen of verlengen, wellicht voor een (bij)baantje? Dan je een Eigen Verklaring invullen en langs de bedrijfsarts of een gecertificeerde arbodienst voor een keuring.
- Hetzelfde geldt voor prijkexamen A, B, BE en T. Wil jij praktijkexamen doen voor een van deze rijbewijzen? Dan moet er een Eigen Verklaring worden ingevuld.- Twijfel aan rijgeschiktheid. Je hebt al een rijbewijs, maar je twijfelt of je nog in staat bent om veilig te kunnen rijden. Dan is het handig om ook een Eigen Verklaring invullen.- Na een vordering. Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure. Als je nu opnieuw een rijbewijs wilt aanvragen moet je ook een Eigen Verklaring invullen.

Hoe overwin ik mijn rij-angst? Hoe kan ik hier hulp bij krijgen?

Rij-angst is natuurlijk enorm vervelend. Een schrale troost is dat je zeker niet de enige bent met dit probleem. Leg het vooral even voor bij je rijschool. Vaak heeft een rijschool speciale trainingen voor mensen met rij-angst. Op deze manier scheur jij binnen no-time zonder angsten rond!

Zijn er hulpmiddelen om zo snel mogelijk je theorie te leren en te halen?

Er zijn lesboeken die je voor het examen zeker goed moet leren. Maar het is ook zeker van belang om naar een goede rijschool te gaan. Kies voor kwaliteit, en zorg dat je de verkeersregels echt leert kennen en deze ook goed begrijpt. Dit bespaart niet alleen jezelf een hele hoop geld (lees: boetes) maar je hebt de regels echt nodig om in de praktijk veilig auto te kunnen rijden. Safety first!

Wat zijn de regels voor een beginnend bestuurder?

Er gelden verschillende regels voor beginnen bestuurders. Allereerst is het handig om duidelijk te krijgen wanneer je nog onder de noemer beginnend bestuurder valt. Het is namelijk zo dat als je je rijbewijs hebt gehaald op 16- of 17- jarige leeftijd, je zeven jaar beginnend bestuurder bent. Heb je je rijbewijs gehaald op je 18-jarige leeftijd? Dan ben je vijf jaar beginnend bestuurder. Als je als beginnend bestuurder twee keer een verkeersdelict pleegt, kan de geldigheid van het rijbewijs geschorst worden en wordt er een onderzoek naar je rijvaardigheid opgelegd. Een onderzoek naar je rijvaardigheid wordt uitgevoerd als je tweemaal binnen de betreffende periode van vijf of zeven jaar:

Als je je zo gedraagt dat je gevaar op de weg veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd; Als je je zodanig gedraagt dat je een verkeersongeval veroorzaakt waardoor een ander wordt gedood, zwaar lichamelijk letsel oploopt, tijdelijk ziek is of verhinderd wordt in de uitoefening van normale bezigheden; Te dicht op de voorganger rijdt (bumperkleven); Op een autosnelweg met maximumsnelheid overschrijdt met meer dan veertig km/uur op andere wegen met meer dan dertig km/uur; Letsel aan personen of schade aan goederen veroorzaakt door het niet op de juiste wijze naleven van verkeersregels of –tekens. Zo, hopelijk hebben we je geholpen met onze informatie en tips. Denk je nog meer aanvullende informatie nodig te hebben? Op de website van het CBR kun je meer informatie vinden.

Lees ook

wat is antikraak
Abonneren op