Skip to main content
Zorgtoeslag: wat is het en hoe vraag je het aan?

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële bijdrage vanuit de overheid om mensen tegemoet te komen in de zorgkosten. Door deze financiële bijdrage blijft zorg ook betaalbaar en toegankelijk voor mensen met een lager inkomen. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van je inkomen en dat van je eventuele toeslagpartner. Hoe meer je verdient, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Boven een bepaalde inkomensgrens krijg je helemaal geen zorgtoeslag meer.

Als student verdien je meestal niet zoveel dus er is een grote kans dat je zorgtoeslag kunt krijgen. Als je het maximale bedrag aan zorgtoeslag ontvangt, hoef je bij een basisverzekering vaak nog maar een klein deel van de premie zelf te betalen. Als je recht hebt op zorgtoeslag wordt dit elke maand rond de 20e door de Belastingdienst naar je overgemaakt op het rekeningnummer dat daar bekend is. Omdat zorgtoeslag op je inkomen gebaseerd wordt, is het belangrijk om wijzigingen in je inkomen meteen door te geven. Bijvoorbeeld als je midden in het jaar stopt met studeren en full time gaat werken. Zo voorkom je dat je te veel zorgtoeslag ontvangt en dit achteraf moet terugbetalen.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

Om zorgtoeslag te krijgen, moeten jij en jouw eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Kijk op de website van de Belastingdienst hoe hoog het (verzamel)inkomen mag zijn.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog. Kijk op de website van de Belastingdienst hoe hoog het (verzamel)vermogen mag zijn.

Zorgtoeslag aanvragen

Wil jij zorgtoeslag aanvragen? Ga dan naar de website van de Belastingdienst. Log in met je DigiD en vul alle velden in.

Tip: vraag ook huurtoeslag aan!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.