Skip to main content

6 tips om je goed voor te bereiden op je tentamens

Nu het collegejaar weer is begonnen, komt ook de eerste tentamenperiode steeds dichterbij. Vind jij het toch iedere keer weer lastig om je goed voor te bereiden? Of ben je net begonnen met studeren en heb je nog geen ervaring met tentamens op de hogeschool of universiteit? Check dan deze blog voor wat tips!

1. Houd alles vanaf het begin goed bij

Helaas is het waar wat álle docenten zeggen: het is belangrijk om alles vanaf het begin goed bij te houden. Als je de stof al een keer behandeld hebt, blijft het veel beter hangen wanneer je gaat blokken. Bovendien weet je het dan ook op tijd als je iets niet begrijpt. Zo heb je nog genoeg tijd om er wat extra aandacht aan te besteden of om hulp te vragen.

2. Maak een planning

Ten tweede is het raadzaam om een goede planning te maken. Probeer niet alleen een planning te maken voor de week voor het tentamen. Het kan je namelijk ook veel stress besparen als je een planning hebt voor tijdens het blok. Zo kun je goed in de gaten houden of je op schema loopt. Is plannen niet echt jouw ding? Check dan deze blog met tips om te leren plannen. Als het plannen dan nog steeds niet lukt, is het in ieder geval slim om voorafgaand aan de cursus de handleiding goed door te nemen. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

3. Werk gestructureerd

Ga vanaf het begin van de periode gestructureerd te werk. Zorg dat je je aantekeningen bij elkaar houdt en maak een mapje met alle artikelen die je moet lezen. Zo kun je alles makkelijk terugvinden wanneer je echt moet beginnen met leren. Daarnaast is het belangrijk om je aantekeningen gestructureerd te houden. Dit kun je doen door ze na het college even door te lopen en eventueel dingen te herformuleren.

4. Bedenk ezelsbruggetjes

Je geheugen kan je soms even in de steek laten. Je verkleint de kans hierop door met ezelsbruggetjes te werken. Het verschilt per studie wat voor ezelsbruggetjes je handig kunt inzetten. Moet je bijvoorbeeld veel begrippen leren? Probeer deze dan in te delen in categorieën en werk met verschillende kleurtjes per categorie. Of bedenk een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke auteur bij welk onderzoek(sresultaat) hoort.

5. Wissel aantekeningen uit

Als je goed oplet, heb je vaak al veel aan je eigen aantekeningen. Maar het kan toch gebeuren dat je een keer iets mist. Daarom is het slim om aantekeningen onderling uit te wisselen. Zo zie je ook hoe anderen een bepaalde tekst hebben geïnterpreteerd of welke handige voorbeelden zij bij een lastig begrip hebben bedacht.

6. Maak oefententamens

Tot slot: oefening baart kunst! Helaas is het niet bij iedere studie mogelijk om oefententamens te maken, maar maak er gebruik van als dit wel kan. Je kunt zo niet alleen goed testen of je de stof onder de knie hebt, maar je raakt ook alvast bekend met de vraagstelling.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.