Skip to main content

Afgestudeerd: waar moet je zeker aan denken?

Al je studiepunten zijn binnen en je scriptie is eindelijk ingeleverd. Na jaren studeren is het zover: je bent afgestudeerd! Een bijzondere mijlpaal en een feestelijk moment. Nooit meer in de boeken, niet meer naar college en geen tentamens meer. Je laat je studententijd achter je en staat aan het begin van het werkende leven. Je gaat een leuke maar ook spannende periode tegemoet. Helaas is het ook een periode waarin er een stuk meer verantwoordelijkheden op je pad komen. Als student kun je nog de vruchten plukken van vele voordelen en extra’s, die nu niet meer gelden. Ook moet je langzaam helemaal loskomen van de hulp van je ouders. Uit eigen ervaring weet ik dat er nogal wat zaken zijn die je snel over het hoofd ziet als je afstudeert. Belangrijke dingen die je wel moet weten en moet regelen. Om je hieraan te herinneren, schrijf ik ze in deze blog voor je op.

Rond het netjes af

Het binnenhalen van al je studiepunten is niet genoeg om af te studeren. Hiervoor moet je zelf ook nog actie ondernemen. Ten eerste moet je een afstudeerbericht ontvangen van je onderwijsinstelling. Dit krijg je als je netjes al je studiepunten binnen hebt, je scriptie hebt ingeleverd en eventueel een eindgesprek hebt gevoerd. Heb je dit bericht nog niet ontvangen? Vraag dan even na bij een studieadviseur wat hiervoor nodig is.

Heb je het afstudeerbericht in goede orde ontvangen, focus je dan op het officieel uitschrijven. Je onderwijsinstelling schrijft je niet automatisch uit, dit moet je zelf doen. Dit regel je via Studielink. Zet via Mijn Duo ook meteen je lening of studiefinanciering stop, hier heb je namelijk geen recht meer op. Ben je tijdens het collegejaar afgestudeerd? Dan heb je recht op teruggave van een deel van je collegegeld.

Denk er ook aan om zelf je Studenten-OV stop te zetten. Doe je dit niet, dan krijg je een dikke boete op je mat! Ga naar een automaat met de functie ‘studentenreisproduct stopzetten of ophalen’ en zet hem hier stop. Zorg dat je dit op tijd doet: uiterlijk op de tiende dag van de maand waarin je er geen recht meer op hebt. Let op! Je mag hem vanaf de eerste dag van de maand niet meer gebruiken. Doe je dit wel, dan betaal je een boete van €75 euro per halve maand in de eerste maand. Daarna loopt deze op tot €150 euro per halve maand.

Tip: de NS biedt de optie om een jaar lang gratis gebruik te maken van een Dal Voordeelabonnement of een korting te ontvangen van €52 op elk abonnement van de NS.

Verzeker jezelf

Omdat het jaren hetzelfde is geweest, zal je er wellicht niet snel bij stilstaan. Maar als je geen student meer bent, heb je niet meer vanzelfsprekend recht op een aantal verzekeringen. Zo val je niet meer onder verschillende verzekeringen van je ouders. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op je reis- en aansprakelijkheidsverzekering. Ook mag je geen gebruik meer maken van bepaalde studentenpolissen of –kortingen bij je verzekeraar. 

Om ervoor te zorgen dat je goed en volledig verzekerd bent, kun je contact opnemen met je verzekeraar. Check goed hun website, lees je polis door of bel ze even op. Bij elke verzekeraar gelden andere regels, dus zorg dat je deze kent.

Huisvesting

Als je op dit moment in een pand van een studentenhuisvestingorganisatie woont, dan moet je er binnenkort uit. Vaak is het zo dat je nog maximaal een jaar mag wonen in je studentenkamer op het moment dat je afstudeert. Bovendien mag je vanaf het moment van afstuderen niet meer reageren op kamers van de studentenhuisvesting. Houd dit in je achterhoofd en ga als het nodig is op zoek naar een nieuwe kamer. Doe dit op tijd, veel steden kampen met een kamertekort waardoor je zoektocht lang kan duren. 

Neem de nodige tijd om alle bovenstaande zaken goed te regelen. Maar, vergeet vooral niet te proosten op je afstuderen en te genieten van dit succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.