Skip to main content

De beste tips om op school energie te besparen 

De elektriciteitsrekening wordt vaak beschouwd als een onveranderlijk onderdeel van de kosten binnen scholen. Maar het is een feit dat de meeste scholen maandelijks enorm kunnen besparen op energiekosten. Geld besparen door energie te vergelijken wordt bijvoorbeeld te weinig gedaan. De aan te pakken energieverspilling kan ook te wijten zijn aan inefficiënt gedrag van leerlingen/personeel, verkeerde instellingen, of gebrek aan onderhoud. Het goede nieuws is dat er veel mogelijkheden zijn om energie te besparen zonder te investeren in upgrades van apparatuur. Het enige wat je nodig hebt, is een energiebeheersysteem om ervoor te zorgen dat energiebesparende maatregelen continu en effectief worden geïmplementeerd. De volgende tips helpen hierbij zodat een school minder hoeft te betalen aan een energie leverancier.

Maak gebruik van natuurlijk daglicht

Het gebruik van natuurlijk daglicht is een belangrijke manier om het energieverbruik van de verlichting te verminderen. Gebruik de volgende tips om daglicht te vangen en tegelijkertijd verblinding en hitte van de zon te vermijden. Dit voorkomt zowel ongemak als een toename van de koellast:

 • Open de afdekking van ramen die niet op de zon gericht zijn om natuurlijk daglicht te ontvangen en schakel de nabijgelegen verlichtingsarmaturen uit.
 • Voor ramen op het zuiden gebruik je waar mogelijk horizontale jaloezieën om het daglicht op het plafond en de muren te richten.
 • Veel daglichtjaloezieën hebben ook geperforeerde lamellen om een blik naar buiten mogelijk te maken, wat een positieve sfeer creëert.

Denk twee keer na voordat je de schakelaar aanzet

Elke keer als iemand een kamer binnenkomt, zet hij/zij misschien alle licht- en AC-schakelaars aan de deurzijde aan, zonder er zelfs maar over na te denken of ze het nodig hebben of niet. Moedig leerlingen en personeel aan om twee keer na te denken voordat ze de schakelaar omzetten. Ze mogen alleen de noodzakelijke elektrische apparaten aanzetten om energieverspilling te minimaliseren. 

 • Label de schakelaars om het personeel en de leerlingen te helpen de verschillende apparaten te herkennen.
 • Laat leerlingen hun eigen labels ontwerpen om een diepere indruk achter te laten.
 • Moedig hen aan om alleen de dingen aan te zetten die ze nodig hebben in het klaslokaal.
 • Plaats een rode sticker naast de schakelaars voor niet-essentiële apparatuur om de gebruiker te waarschuwen voor hij ze aanzet.

Gebruik alternatieve koeling

Als de temperatuur niet te warm is, probeer dan alternatieve manieren te gebruiken om koel te blijven. Stel een beleid of systeemlimiet in waarbij studenten en personeel de airconditioning alleen aanzetten als de temperatuur boven een bepaald punt komt.

 • Open ramen om natuurlijke ventilatie mogelijk te maken.
 • Gebruik ventilatoren in plaats van airconditioning wanneer de temperatuur lager is dan 26 graden Celsius. 
 • Sluit zonneschermen voor ramen die warmte ontvangen van direct zonlicht.
 • Moedig leerlingen aan lichte kleding te dragen om koel te blijven.
 • Laat in kustgebieden en waar de veiligheid het toelaat, de ramen 's nachts open om koele nachtlucht binnen te laten.
 • Sluit 's morgens vroeg de ramen als het buiten nog koel is om de koele lucht in de school te houden.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.