Skip to main content

De huurcommissie helpt met je woning

Als je een woning huurt, kan het voorkomen dat je in conflict raakt met je huurbaas. Een huurcommissie kan de situatie helpen. Maar wanneer bel je ze eigenlijk?

Huurcommissie

Het is natuurlijk ontzettend fijn als je op jezelf kunt wonen in een mooi gehuurd huis of appartement. Helaas komt het ook wel eens voor dat er bepaalde zaken niet helemaal naar tevredenheid zijn. Over het algemeen kun je dan in overleg met je huisbaas kijken wat er gedaan kan worden om de situatie te verbeteren. Wanneer jullie er samen niet uitkomen en jouw woongenot lijdt onder de situatie, dan kun je overwegen om de huurcommissie te benaderen.

Wat is de huurcommissie?

De huurcommissie is een organisatie die onpartijdig mee kan denken bij onenigheden tussen huurders en verhuurders. Zo kunnen ze meedenken en adviseren over huur, huurverhoging of –verlaging, servicekosten, onderhoud en woonverbeteringen. En ze doen nog veel meer!

Wanneer schakel je ze in?

De huurcommissie inschakelen gebeurt vaak rondom hetzelfde onderwerp: de huur. Of het gaat om een te hoge huurprijs, het aanvragen van een (tijdelijke) huurverlaging of een geschil over de jaarafrekening van de servicekosten: in al deze gevallen kun je je tot de commissie wenden.

Hoe schakel je de huurcommissie in?

Om de commissie in te schakelen dien je een verzoekschrift in. Dit is een (online) document waarin je alles rondom je klacht vastlegt. Het indienen van een huurverzoek kost voor huurders €25. Gelukkig krijg je dit geld ook terug als je in het gelijk gesteld wordt. Nadat het verzoekschrift betaald is, gaat de huurcommissie voor je aan de slag.

Wat levert het op?

Als de huurcommissie klaar is met het onderzoek, kan er een zitting plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst wordt het verschil van mening tussen de huurder en verhuurder besproken. De commissie is onpartijdig en zal waar nodig nog extra vragen stellen aan beide partijen. Na afloop van de zitting doen ze uitspraak over de zaak.

Het is afhankelijk van het type huurcontract dat je hebt, of deze uitspraak bindend is of niet. Voor huurwoningen in de vrije sector gelden namelijk andere regels dan voor woningen in de sociale huur.  Als je het niet eens bent met de uitspraak kun je nog in beroep gaan, om te proberen daar je gelijk te halen. De zaak kan dan voorkomen bij de rechter.

Ga je, of moet je, toch liever op zoek naar een nieuwe woonplek? Lees dan van A tot Z: de gids naar je perfecte studentenkamer!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.