Skip to main content

Een verslaving | Alle antwoorden op je vragen

Houd jij van een lekker drankje, een jointje met je vrienden, een weddenschap op een voetbalwedstrijd of heb je een verslaving? De grens is, zeker tijdens jouw studententijd, soms moeilijk te onderscheiden. In deze tijd van je leven zal je waarschijnlijk toch wat eerder naar middelen grijpen om dingen uit te proberen. Maar wanneer is dit gewoon je losse studententijd en wanneer loopt het uit op een verslaving? En wat is een verslaving eigenlijk en wat kan je hieraan doen? Vind alle antwoorden op je vragen in dit artikel.

Wat is een verslaving?

Een verslaving is eigenlijk een soort ziekte. Als mensen zeggen dat een verslaving alleen maar psychisch is, is dat niet waar. Het is namelijk een ziekte die in je hersenen zit. Bepaalde verslavende middelen zoals alcohol, drugs maar ook gokken maken bepaalde hormonen aan in je hersenen. Deze hormonen zijn dopamine en serotonine, waardoor jij je extra blij voelt. Daarom wordt je ook zo vrolijk als je een paar drankjes op hebt of een pilletje hebt gebruikt op een festival. De andere kant hiervan is dat jouw hersenen dit gevoel opslaan en hier later naar terug gaan verlangen. Door de tolerantie van je lichaam heb je hierna steeds meer nodig om dat fijne gevoel terug te krijgen. 

Waaraan kan je verslaafd zijn?

Veel mensen kennen alleen de verslavingen aan alcohol, sigaretten, drugs of andere fysieke spullen zoals neusspray. Echter kan je ook verslaafd raken aan een handeling. Zo kan je lichaam verslaafd zijn aan de handeling van roken, maar je kan ook nog verder denken. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld gokken of gamen. Het gedrag bij deze activiteiten kan ook erg verslavend zijn, omdat je hier ook de hormonen dopamine en serotonine aanmaakt in je hersenen. 

Hoe weet je of je een verslaving hebt?

Zoals hierboven ook beschreven staat, kan het lastig zijn om een verslaving te herkennen tijdens je studententijd. Omdat jij en waarschijnlijk ook je omgeving bijvoorbeeld regelmatig een alcoholisch drankje drinkt, is het misschien moeilijk beseffen wanneer jij een echte verslaving hebt. Wanneer jij verslaafd bent aan een middel of aan een gedrag, merk je dit doordat je er niet meer mee kan stoppen als je dit wel wil. Psychisch of fysiek kan jij niet meer zonder. 

Wat moet je doen als je verslaafd bent?

Hulp vragen! Een verslaving is niet niks en is zeker niet makkelijk om zelf vanaf te komen. Wanneer jij niks doet aan je verslaving zal het waarschijnlijk alleen maar erger worden, doordat jouw lichaam naar steeds meer gaat vragen. Ook gaat jouw lichaam ontwenningsverschijnselen tonen als je een poging doet tot stoppen. Zonder begeleiding kan dit heel zwaar zijn. Als jij denkt dat je verslaafd bent of je hebt hier specifieke vragen over, kun je het best aan de bel trekken bij iemand die er echt verstand van heeft. Hier word jij persoonlijk verder geholpen met jouw vragen en/of verslaving. Hoe precies hangt af van jou persoonlijke situatie. 

Hopelijk ben jij op deze manier genoeg geïnformeerd over verslavingen en weet je wat je moet doen wanneer je over je eigen situatie twijfelt. Op zoek naar meer informatie? Check cacnverslavingszorg.nl eens. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.