Skip to main content

Het STAP-budget: wat het is en hoe het werkt

Vorig jaar haalde de overheid nieuwskoppen met de invoering van een nieuwe subsidieregeling voor werkenden en werkzoekenden. Het geïntroduceerde STAP-budget was vrijwel direct een succes: veel mensen zetten in op de gratis 1000 euro om te besteden aan een cursus, training of opleiding. Maar wat is het STAP-budget precies? Hoe vraag je het aan, en vooral: waarom zou je er gebruik van maken? Wij leggen het je uit!

Even over STAP

Mensen zijn nooit uitgeleerd, en ook Rijksoverheid lijkt het daarmee eens te zijn. Om de positie van mensen (zowel werkend als werkzoekend) op de arbeidsmarkt te vergroten introduceerden zij daarom vorig jaar het STAP-budget. Deze vergoeding van maximaal 1000 euro per persoon per jaar mag worden besteed aan scholing in de breedste zin van het woord. Zo kunnen de kosten van cursussen, trainingen, maar ook volledige opleidingen (deels) worden betaald middels het geld van het STAP-budget. 

Hoe kom ik eraan?

Gratis subsidie van de overheid om te kunnen studeren of bij te scholen? Dat klinkt natuurlijk fantastisch! Maar, aan welke eisen moet je voldoen en hoe kom je in aanmerking? Het STAP-budget wordt jaarlijks in 4 of 5 aanvraagperiodes verdeeld. Dit jaar is er bijvoorbeeld 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen meer dan 200.000 mensen scholing volgen!

Om in aanmerking te komen voor het budget hoef je niet te voldoen aan een waslijst aan eisen – en dat is nou precies wat het STAP-budget zo populair maakt! Zolang je ouder dan 18 bent en geen AOW ontvangt kan je een aanvraag indienen. Wel moet je van tevoren hebben geregistreerd bij de opleider. Deze moet dan ook bij het scholingsregister staan geregistreerd. Op de dag van de start van de aanvraagperiode komt het geld vrij en kan je beroep doen op een (deel van de) subsidie. Hiervoor moet je wel even geduld hebben: omdat de regeling populair is, kan je soms een flinke tijd in de wachttijd worden geplaatst. Het kan dus zijn dat je het geld misloopt en misschien een volgende aanvraagperiode moet afwachten.

Het aanbod

Ben je echter geselecteerd om je STAP-budget in ontvangst te nemen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Van tevoren heb je je natuurlijk al ingeschreven bij een scholing die opgenomen is in het STAP-scholingsregister. Hier staan meer dan 1000 mogelijkheden in die jou kunnen aanspreken. De opties variëren van korte cursussen tot trainingen en volledige HBO-studies. Zo kan je bijvoorbeeld alsnog gaan voor je HBO toegepaste psychologie of rechten, ongeacht je leeftijd. Die 1000 euro korting is dan natuurlijk meer dan welkom!

Maar niet alleen voor een omscholing kan het STAP-budget handig zijn. Ook werkende professionals hebben baat bij constante bijscholing. Het is natuurlijk nooit weg om cursussen en trainingen te blijven doen, ongeacht welke positie je bekleed en hoelang je dat al doet. En omdat het STAP-budget voor iedereen beschikbaar is, is er eigenlijk géén reden meer te bedenken om niet verder te leren. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.