Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van Minerva?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Ivo Dorresteijn van de Leidse Studenten Vereniging Minerva!

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij zetten voor je op een rij waarom je wel of niet lid moet worden van een studentenvereniging!

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Mijn naam is Ivo Dorresteijn en mijn functie is Praeses Collegii. Dat houdt in dat ik voorzitter ben van de Leidse Studenten Vereniging Minerva en samen met mijn medebestuursleden in het Collegium verantwoordelijk ben voor het verenigingsbeleid.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Zoals veel andere steden heeft ook Leiden een introductieweek, een aantal weken voordat het collegejaar begint. Deze week, de EL CID-week, is voor alle aankomende studenten aan de Universiteit of Hogeschool. In deze week organiseren alle studentenverenigingen veel feesten en activiteiten waar alle aankomende studenten een kijkje kunnen nemen. Naast die activiteiten kun je je ook inschrijven om lid te worden van onze vereniging. Dat kan alleen in de EL-CID week van maandag tot en met vrijdagavond laat!

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Wij hebben géén ontgroening maar sinds 1974 al een Kennismakingstijd (KMT). Als je je hebt ingeschreven bij Minerva schrijf je je ook in voor deze KMT. Aangezien wij een vereniging zijn met veel tradities en activiteiten is het belangrijk om zo snel mogelijk de vereniging te leren kennen. Dat gebeurt in de twee weken na de EL-CID week. Tijdens die twee weken krijg je veel informatie mee over hoe onze vereniging is georganiseerd en op wat voor manieren je allemaal actief kunt worden binnen de vereniging en subverenigingen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Onze contributie is per jaar €130,30. Naast de contributie die je standaard betaalt, heb je ook nog eventuele kosten die je zelf maakt. Iedereen krijgt namelijk een persoonlijke pas waar je je eten en drinken op kunt halen. Het verschilt dus per persoon hoe hoog die kosten aan het eind van de maand uitvallen. Maar gelukkig betaal je voor bijvoorbeeld een biertje bij ons maar 80 cent!

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Wij hebben het systeem van jaarclubs. Een jaarclub is een groep vrienden waarmee je in je gehele studententijd veel leuke en leerzame dingen mee gaat doen. Met een jaarclub zou je eventueel bij een verband kunnen. Dat zijn meerdere jaarclubs verdeeld over meerdere jaren bij elkaar. Maar, de jaarclub blijft je vaste basis die je veel gaat zien en waarmee je vaak samen naar ‘de tent’ gaat (zo noemen we onze sociëteit).

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Inmiddels zijn er 142 studentenhuizen die zich Minervahuis mogen noemen. Dat betekent dat zij hecht verbonden zijn met Minerva en bijna volledig bestaan uit leden van onze vereniging. Tijdens de EL-CID week en tijdens de Kennis Makings Tijd krijg je de mogelijkheid om deze huizen uitgebreid te leren kennen en uiteindelijk daar misschien wel te wonen. Helaas zijn in die huizen niet genoeg kamers voor iedereen. Natuurlijk is dat geen ramp, want ook op veel andere manieren en met behulp van onze Huizencommissie vind je altijd snel een eigen plek in Leiden!

Heb je verenigingsverplichtingen?

Net zoals dat je bij een voetbal- of hockeyvereniging verplichtingen hebt in de vorm van bardiensten of fluiten heb je dat bij ons ook. Dit zijn alleen geen wekelijkse verplichtingen wat bijvoorbeeld je dagelijkse (studie) leven in de weg zou kunnen komen en wat alleen maar heel leuk is om te doen. Verder zijn de borrels of feesten natuurlijk niet verplicht!

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Ja, juist als je lid wordt van een studentenvereniging kan dit je studie bevorderen. Op onze sociëteit hebben we een grote bibliotheek waar bijna alle boeken van de eerstejaars vakken staan. Hierdoor kun je altijd op de sociëteit studeren met de benodigde boeken. Tevens worden er in de bibliotheek bij ons ook tentamentrainingen gegeven en kunnen ouderejaars je altijd helpen bij lastige tentamens of opdrachten.

Verenigingskleding: heb je dat en hoe kom je daaraan?

De dames hebben geen specifieke verenigingskleding en de heren deels wel. De mannen dragen namelijk bij de wekelijkse borrels ‘jasje dasje’. Elk jaar heeft zijn eigen das, maar ook jaarclubs en subverenigingen hebben vaak dassen, of strikjes voor de vrouwen. Op feesten mag iedereen natuurlijk gewoon normale kleding aan.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin en wat doen zij?

Ons bestuur bestaat uit elf leden. Ieder bestuurslid heeft zo zijn eigen functie. De functies lopen uiteen van Assessor Primus (het ondersteunen van al onze subcommissies en subverenigingen) en Commissaris Tapsch & Consumabel (verantwoordelijk voor alle inkoop van drank en eten) tot Quaestor (verantwoordelijk voor alle geldzaken).

Hoe kom je in het bestuur?

Voor alle subcommissies binnen onze vereniging kun je een sollicitatiebriefje inleveren. Voor het bestuur is dit net iets anders. Hier kun je geen sollicitatiebriefje inleveren, maar hier kun je je interesse tonen waar je op basis van die interesse wordt uitgenodigd om te komen ‘solliciteren’. Vaak zijn dit leden die al eerder andere commissies hebben gedaan en actief zijn binnen de vereniging.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Gelukkig niet! De praeses is wel eindverantwoordelijk maar formeel is de ‘grote baas’ de ledenvergadering. Het hoogste orgaan binnen een vereniging is altijd de ledenvergadering en dus de leden zelf. Logischerwijs kun je niet elk besluit door die vergadering heen laten gaan, maar echt belangrijke besluiten moeten daar altijd doorheen.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel?

Haha, dat is een lastige vraag. Ik denk vooral dat studenten erg met de mode meegaan en zo veel op elkaar lijken qua kapsel.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Ik zou studenten aanraden om lid te worden van een studentenvereniging omdat je binnen een studentenvereniging als de onze veel meer kunt doen dan alleen een borrel drinken of naar een feest toe gaan. Wij hebben bijvoorbeeld 17 subverenigingen waar je jezelf muzikaal, sportief of cultureel kunt ontwikkelen. Of wij bieden subcommissies waar je hele mooie dingen kunt organiseren en kunt neerzetten. Alles kan binnen onze vereniging en je leert je vrienden voor het leven kennen.

Wil je weten hoe het er bij andere verenigingen in Leiden aan toegaat? Lees dan ook het interview met Asopos de Vliet! Als je niks wil missen van het studentenleven in Leiden, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.