Skip to main content

Kosten die je maakt als je uit huis gaat

Uit huis gaan en op jezelf wonen is een fijn idee. Je eigen plekje, geen ouders en geen gezeur. Maar naast dat je lekker je eigen ding kan doen, moet je ook je eigen dingen gaan betalen. Dat is dan misschien ook het enige nadeel aan op kamers gaan: de kosten. Maar met welke kosten meot je nou precies rekening houden als je op jezelf gaat wonen? Ik zet de belangrijkste kosten op een rijtje!

Maandelijkse huur

Als je uit huis gaat, is je huur waarschijnlijk je hoogste kostenpost per maand. De prijzen die je betaalt voor een kamer verschillen per stad. De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Leiden is €405,- per maand. Meestal heb je dan een niet gemeubileerde kamer waarbij je de voorzieningen deelt met huisgenootjes. Wil je liever een plekje voor jezelf hebben? Dan kan je beter op zoek gaan naar een studio. Deze kosten in Leiden gemiddeld €700,- per maand. Een stukje duurder dus. Zodra je je ideale kamer hebt gevonden, is het belangrijk om jezelf in te schrijven bij de gemeente Leiden met je nieuwe adres. Zo kan je ook in aanmerking komen voor huurtoeslag, maar hier hangen wel verschillende voorwaarden aan. Onder andere of je boven de 18 jaar bent en of je een eigen voordeur hebt.

Kosten basisverzekering

Als je 18 wordt, moet je de kosten van een basisverzekering zelf regelen. Je basisverzekering is een verplichte zorgverzekering die je moet hebben in Nederland. Deze zorgt ervoor dat alle Nederlanders verzekerd zijn van medische noodzakelijke zorg. Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorgkosten vallen onder je basisverzekering. Als er kosten zijn die niet vallen onder de basisverzekering, kan je een aanvullende verzekering nemen. Bijvoorbeeld voor de tandarts of voor fysiotherapie. Hier betaal je dan elke maand wat extra voor. Als je dus vaak kosten maakt die buiten de basisverzekering vallen, kan het op lange termijn voordeliger zijn om een aanvullende verzekering erbij af te sluiten. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen waar je je verzekering kan afsluiten. Vergelijk deze dus goed en kijk welke het beste bij jou past! En vergeet ook niet om zorgtoeslag aan te vragen! Je kan dan tot wel €104,- per maand terugkrijgen afhankelijk van je inkomen.

Overige verzekeringen

Verzekeringen lijken soms misschien onnodig, totdat er iets misgaat. Het is daarom beter om je voor te bereiden op mogelijke gevaren dan wanneer je dit maar zijn beloop laat gaan. Een inboedelverzekering is een verzekering die al je spullen in huis verzekert bij brand of diefstal. Meestal kost deze verzekering maar een tientje per maand.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als jij iets kapot laat vallen op een feestje bij iemand anders thuis. Als je studeert en uitwonend bent, val je nog tot je 27e onder de verzekering van je ouders. Check dus wel even of zij deze hebben afgesloten. Anders kost het je maar rond de €4,- per maand. Dit kan je op de lange termijn enorm veel geld besparen!

Collegegeld

Het bedrag dat je aan collegegeld betaalt verschilt per jaar. Als je in het studiejaar 2020-2021 gaat beginnen aan je studie, hoef je maar de helft van je collegegeld te betalen in het eerste jaar. Lucky you! In plaats van €2143,- betaal je dan maar €1071,- in totaal. Je kan ervoor kiezen om dit bedrag in termijnen te betalen of in één keer af te lossen. Overleg dus ook even met je ouders of zij hieraan meebetalen of niet.

Daarnaast verschilt het per onderwijsinstelling of je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld betaalt. De meeste hogescholen en universiteiten worden gefinancierd door de overheid en dan betaal je het wettelijke collegegeld. Als je onderwijsinstelling niet wordt gefinancierd door de overheid, betaal je instellingscollegegeld. Deze kosten liggen meestal hoger, maar dit kan je eigenlijk direct vinden op de website van de betreffende instelling.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.