Skip to main content

Leidens Ontzet: zo vier je 2 en 3 oktober in Leiden

Als je in Leiden woont of studeert, is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat het al weken over het Leidens Ontzet gaat. Maar wat is het Leidens Ontzet nou precies en wat mag je van het 3 oktober programma in Leiden echt niet missen? Wij vertellen je hoe je 3 oktober viert als de rasechte ‘Leienaar’.

Hutspot en 3 oktober

Het is je misschien al opgevallen dat de hutspot-pakketten in elke Leidse supermarkt aangeprezen worden. En dat is niet zomaar, want op 3 oktober eet elke Leienaar traditiegetrouw hutspot met klapstuk. Waar deze traditie vandaan komt? Op 3 oktober 1574 werd Leiden door De Watergeuzen bevrijd van de Spanjaarden. In het verlaten kamp van de Spanjaarden vond een weeskindje de maaltijd die de Spanjaarden net aan het bereiden waren, voordat ze op de vlucht sloegen. Deze maaltijd bestond uit gestampte pastinaken, wortelen, uien en vlees. Hutspot dus!

Park Matilo en Nieuwe Rijn

De laatste keer dat Leidens Ontzet goed werd gevierd - dankzij corona -, was in 2019. Toen al werd duidelijk dat de Nieuwe Rijn niet meer veilig genoeg is voor de hoeveelheid mensen. Daarom wordt het dit jaar wat anders gedaan. Er wordt een groot feest georganiseerd in Park Matilo, maar als je daar nog geen kaarten voor hebt kunnen scoren heb je pech: het is namelijk volledig uitverkocht. Bij de Nieuwe Rijn en de Koornbrug is de horeca wel gewoon open, is er op straat versterkte muziek te horen en op verschillende andere plekken in de stad zal het extra gezellig zijn. 

“Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de kroegen in en uit”

Als je al een doorgewinterde 3-oktober-vierder bent, herken je deze zin vast en zeker: "Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de kroegen in en uit." En het is waar! Tijdens het Leidens Ontzet dansen de meeste Leienaren namelijk tot in de vroege uurtjes. Als het grote feest in Park Matilo is afgelopen, zijn er nog genoeg mogelijkheden in het centrum om nog wat dansjes te kunnen doen!

Brak de stad in

Op 3 oktober wordt er eigenlijk wel van je verwacht dat je ’s middags weer in de stad loopt. En dit jaar heb je een extra goede reden: voor het eerst sinds twee jaar is er weer de Grote Optocht! Geen zin in de Grote Optocht? Dan Zo kun je naar de Grote Optocht kijken of gewoon slenteren over de gigantische kermis die ook dit jaar weer in lintvorm is. Vanaf het station helemaal tot aan de molen.

Wil je tijdens het Leidens Ontzet ook nog een beetje klinken als een Leienaar? Lees dan onze blog met typisch Leidse uitspraken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.