Skip to main content

Studenten ov tijdens feestdagen en vakanties | Dit moet je weten

In de vakanties en op feestdagen is het niet vanzelfsprekend dat jouw studenten ov hetzelfde werkt als in normale weken. Nu de zomervakantie nadert, de langste vakantie van het jaar, kan het geen kwaad om je hier eens in te verdiepen. Werkt je studenten ov wel in de vakanties en op feestdagen? Hoe je studenten ov tijdens feestdagen en vakanties werkt, hangt af van je abonnement en welke vakantie of feestdag het precies is. Het is fijn om van tevoren te weten waar je aan toe bent, en je niet tegen verrassingen aanloopt als je onderweg bent naar je ouders of naar een festival. Hier lees je alles wat je moet weten!

Studenten ov tijdens feestdagen en vakanties | Weekabonnement

Heb jij een weekabonnement op je studenten ov? Dan werkt jouw studenten ov anders. Maar werkt je studenten ov in de vakanties en op de feestdagen? Laten we beginnen met de zomervakantie, deze zit er namelijk snel aan te komen. Jouw studenten ov doet het niet de gehele zomervakantie. De periode waarin jouw studenten ov anders werkt, is tussen 16 juli en 16 augustus. In deze periode reis je niet door de weeks gratis, maar de hele week met korting. Deze korting is 40% in de trein en 34% in het stads- en streekvervoer. In de andere vakanties in het jaar werkt je studenten ov gewoon hetzelfde als normaal. In die vakanties reis je doordeweeks dus gewoon gratis. Tijdens feestdagen reis je met een weekabonnement op saldo met korting, maakt niet uit op welke dag de feestdag valt. Dit geldt vanaf 4 uur tot en met 4 uur in de ochtend op de volgende dag. Op Goede Vrijdag reis jij wel vrij. De feestdagen die de NS hanteert zijn de volgende: Nieuwsjaarsdag, Goede vrijdag, 1e en 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Bevrijdingsdag is maar één keer in de vijf jaar een een officiële dag, waardoor de regels van de feestdagen ook maar eens in de vijf jaar gelden op Bevrijdingsdag.

Studenten ov tijdens feestdagen en vakanties | Weekendabonnement

Als je geen weekabonnement hebt maar een weekendabonnement, dan doet je studenten ov het in de vakanties en op feestdagen iets anders. In de zomervakantie reis je in de periode van 16 juli tot 16 augustus gratis tussen vrijdag 12:00 uur en maandag 4:00 uur. Verder reis je doordeweeks in de daluren met korting. In de andere vakanties reis je gewoon hetzelfde als een normale week, dus gratis in het weekend en met korting doordeweeks. Op feestdagen reis je met een weekendabonnement gratis. Ook reis je met een weekendabonnement gratis vanaf 12 uur op de dag voor Goede Vrijdag, de dag voor Bevrijdingsdag, de dag voor Koningsdag en de dag voor Hemelvaartsdag. De regels gelden ook alleen op de feestdagen die hierboven zijn genoemd. 

Hopelijk weet je nu genoeg over het studenten ov tijdens feestdagen en vakanties. Nu hoef je alleen nog maar te genieten van je vrije dagen. Enjoy!

Tip: heb je nog een laptop nodig? Check hier de beste laptops voor studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.