Skip to main content

Studeren in Leiden studentenstad

Leiden is een grote studentenstad, maar staat vooral bekend om de knusheid en gezelligheid. In Leiden wonen meer dan 18.000 studenten en er studeren ongeveer 33.000 studenten. Elk jaar groeit deze studentenstad meer en daarom valt er ieder jaar ook weer meer te beleven. In dit artikel vertellen we alles over deze studentenstad en wat het te bieden heeft voor (aankomende) studenten.

Huisvesting in Leiden

Voor een gemiddelde kamer van 16 vierkante meter, betalen studenten in Leiden ongeveer €385,- per maand. Een groot deel van de studenten woont in studentenhuizen met meerdere huisgenoten, een eigen slaapkamer en gedeelde voorzieningen. Deze studentenhuizen zijn vaak in mooie herenhuizen verspreid over het centrum. Het is in Leiden best wel moeilijk om een kamer te vinden. Studenten kunnen zich inschrijven bij woningaanbieders zoals Huren in Holland Rijnland en DUWO, om snel en veilig aan een kamer te komen. Dit soort woningaanbieders wijzen de woningen meestal toe op basis van inschrijftijd. Hoe eerder studenten zich inschrijven, hoe beter dus. Er zijn ook andere woningaanbieders en Facebookgroepen waar kamers in Leiden worden aangeboden. Lees hier meer over op de pagina zoektips voor een kamer in Leiden.

Hogescholen en universiteiten in Leiden

In Leiden is er 1 hogeschool te vinden en zijn er 2 universiteiten waar studenten aan kunnen studeren. Hogeschool Leiden werkt vanuit passie, oog voor talent en menselijke maat.  Deze hogeschool heeft een groot aanbod aan opleidingen in verschillende studierichtingen. Er is daarom voor elke student wel een passende hbo-opleiding in Leiden te vinden. De Universiteit van Leiden staat internationaal goed aangeschreven en stelt vrijheid voorop. Deze universiteit richt zich op onderzoek en heeft een rijke en oude cultuur, met veel tradities. Universiteit Leiden is zelfs de oudste universiteit van Nederland. Webster University Leiden is een universiteit waar persoonlijke begeleiding centraal staat. Deze internationale universiteit heeft studenten uit ruim 140 landen en biedt verschillende programma’s aan.

Studentenverenigingen in Leiden

Leiden heeft veel studentenverenigingen op het gebied van gezelligheid, sport en religie. Net als veel anderen, was ook onze koning Willem Alexander lid van een studentenvereniging in Leiden. Tijdens zijn studententijd was hij actief bij gezelligheidsvereniging Minerva. Studenten die zich aansluiten bij een gezelligheidsvereniging, kunnen ook echt een hele gezellige studententijd in Leiden verwachten. De gezelligheidsverenigingen organiseren veel evenementen en activiteiten en er wordt volop genoten van de studententijd.  In Leiden kunnen studenten zich ook aansluiten bij een sportvereniging, waar sport en gezelligheid worden gecombineerd. Religieuze verenigingen zijn er voor studenten die hun religie willen combineren met een gezellige studententijd. Overige studentenverenigingen in Leiden richten zich onder andere op cultuur en politiek. Studieverenigingen organiseren studiegerichte activiteiten die gecombineerd worden met gezelligheid. Dit zijn bijvoorbeeld workshops en lezingen van professionals, maar ook studiereizen en borrels.

Vrije tijd in Leiden

Ondanks dat Leiden een stad is, voelt het net zo knus als een dorp aan. Door het actieve studentenleven kennen veel studenten elkaar en is er altijd wat te doen. De kleine straatjes langs de mooie grachten maken het een schitterende stad om te wonen en studeren. Naast het studeren, kunnen de Leidse studenten genieten van meer dan 70 cafés, 8 musea, 3 bioscopen en 3 theaters. Er zijn ook echte studentenkroegen, zoals de Next en HiFi bar.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.