Skip to main content

Tips om beter te slapen

Kom je regelmatig slecht in slaap of word je 's nachts vaak wakker? Lees dan snel verder. In deze blog lees je hoe je jouw slaapkwaliteit kan verbeteren.

Gevolgen van slecht slapen

Slecht slapen maakt je moe en chagrijnig, maar wist je dat het nog meer gevolgen kan hebben? Je kunt je minder goed concentreren, wat niet handig is als je hard moet studeren. Ook kan je sneller geneigd zijn om suikerrijke voeding te eten, omdat je het gevoel hebt dan meer energie te krijgen. Je krijgt echter daarna een suikerdip, waardoor je nog vermoeider wordt. Op lange termijn kan slecht slapen onder andere zorgen voor vergeetachtigheid. Tijd om hier iets aan te doen!

Slaaphouding en een juist matras

Iedereen heeft een andere slaaphouding en hier hoort een ander matras bij. Bij een zijslaper moeten bijvoorbeeld je heupen en schouders goed in het matras kunnen zakken. Je kunt eerst ook proefslapen op je matras, zodat je zeker weet dat het matras goed voor je is. Laat je ook goed adviseren voordat je een matras kiest. Woon je samen met jouw partner? Ga dan voor een matras 180x200. Daarnaast is het slim om te gaan voor een matras dat je per kant anders kunt indelen, zo slapen jullie allebei heerlijk.

Beperk stimulerende middelen in de avond

Cafeïne of stimulerende drugs zorgen ervoor dat je niet meer goed kan slapen. De een slaapt al niet als hij om 5 uur nog koffie heeft gedronken en de ander kan rustig om 7 uur 's avonds haar laatste kopje koffie drinken en goed in slaap vallen. Ontdek tot wanneer je koffie kunt drinken. Houd ook rekening met hoe sterk de koffie is.

Blauw licht

Te veel blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Melatonine wordt aangemaakt als het buiten donker wordt. Het beste kan je twee uur voor het slapen gaan niet meer tv kijken of achter je laptop zitten. Je kunt je telefoon op nachtstand instellen, maar beter is het om ook je telefoongebruik voor het slapen gaan te beperken. Via je telefoon krijg je veel prikkels binnen die er ook voor kunnen zorgen dat je niet goed kan slapen. Ken je dat? Je hoofd zit vol met TikTok-liedjes terwijl je wilt gaan slapen en je blijft je afvragen hoe het liedje verder ging. Als je slecht slaapt is het dus verstandig om je telefoon wat eerder weg te leggen.

Dutjes

Het beste kan je zo min mogelijk dutjes overdag doen. Dit kan je slaappatroon s'nachts verstoren. Doe alleen een kort dutje overdag van (30-45) minuten als je echt heel moe bent. Door een korte powernap te doen kom je niet in je REM-slaap en voel je je waarschijnlijk iets beter dan daarvoor.

Voeding

Een zware maaltijd voor het slapen kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt. Je kunt dan last krijgen van je buik. Een maaltijd met veel suikers voor je gaat slapen is ook niet slim, omdat je dan te veel energie krijgt.

Wil je wat tips voor gezonde avondmaaltijden waarmee je goed kunt variëren? Lees dan 'Hoe maak ik gezond en gevarieerd avondeten?'

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.