Skip to main content

Welke verzekeringen heb je als student nodig en waarom?

De gemiddelde Nederlandse student heeft het financieel gezien niet al te breed. Niet gek, want het volgen van een studie is niet bepaald goedkoop. Dit is zeker het geval als je op kamers zit. Naast het schoolgeld en de boeken moet je dan namelijk ook nog de huur van jouw kamer betalen. Doordat er vaak maar weinig geld over blijft, besparen sommige studenten op hun verzekeringen. Zonde, want het kan je uiteindelijk flink wat geld kosten als je niet goed verzekerd bent. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom vertellen wij je in deze tekst welke verzekeringen je als student nodig hebt en waarom.

Zorgverzekering

Er is één verzekering waar je als student niet omheen kunt: de zorgverzekering. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is namelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten. Met deze verzekering voorkom je namelijk dat je zelf opdraait voor (hoge) zorgkosten. Omdat een zorgverzekering vaak niet goedkoop is, drukt hij nogal zwaar op de begroting van studenten. Gelukkig zijn er manieren om hierop te besparen. Je kunt bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen of jouw vrijwillige eigen risico verhogen. Je betaalt in dat geval minder premie. Besef je wel dat je opdraait voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt wanneer je jouw vrijwillige eigen risico verhoogt.

Inboedelverzekering

Woon je op grote afstand van de stad waar je studeert? Dan is de kans groot dat je op kamers gaat. In dat geval heb je ook een inboedelverzekering nodig. Hiermee verzeker je de meubels die in jouw kamer staan. Ook elektrische apparaten en sieraden vallen binnen de dekking van deze verzekering. Niet iedere student sluit overigens een inboedelverzekering af. Dit komt vooral doordat het geen verplichte verzekering is. Toch raden wij jou wel aan een inboedelverzekering af te sluiten. Het kost jou namelijk aanzienlijk meer als jouw inboedel verwoest wordt of beschadigd raakt door een brand of water.

Aansprakelijkheidsverzekering

Wie studeert en op kamers zit doet er ook goed aan een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten af te sluiten. Helaas ziet lang niet iedere student het nut van deze verzekering in. Waarom je er toch goed aan doet om hem af te sluiten? Omdat je met een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd bent voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Naast studenten hebben zzp’ers overigens ook baat bij zo’n verzekering. Zij sluiten alleen een aansprakelijkheidsverzekering zzp om zichzelf te verzekeren voor aansprakelijkheid.

Rechtsbijstandverzekering

Tot slot is het als student ook het overwegen waard om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt namelijk verzeild raken in een conflict met bijvoorbeeld de huurbaas of onderwijsinstelling. Als jullie er onderling niet uitkomen, heb je mogelijk juridische hulp nodig. Deze hulp is niet bepaald goedkoop. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd voor de kosten die professionele rechtshulp met zich meebrengt. Schroom in dat geval niet om een beroep te doen op jouw rechtsbijstandverzekering om een conflict in jouw voordeel te beslissen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.