U bent hier

SOA testen Leiden

Studenten vormen één van de vijf risicogroepen wat betreft seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), dus daarom is het goed om te weten hoe je die dus NIET krijgt! We vertellen je hoe je het beste kan handelen bij een SOA en waar je een SOA kan laten testen in Leiden.

Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. SOA's kunnen echter ernstige gevolgen hebben en zijn zeer besmettelijk. De meeste SOA's zijn gelukkig goed te behandelen. Laat je dus testen als je denkt dat je een SOA hebt omdat je bijvoorbeeld onveilig hebt gevreeën of als je er zeker van wilt zijn dat je niets hebt.

Verschijnselen van een SOA

Zowel mannen als vrouwen kunnen een Soa herkenen aan onder andere de onderstaande klachten. Maar nogmaals... je kunt dus ook een SOA hebben, zonder dat je er echt klachten van hebt!

  • Zweertjes, wratten, branderige blaasjes
  • Pijnlijk (branderig) plassen 
  • Opgezette klieren bij de liezen
  • Gele huid en geel oogwit
  • Koorts

Dit zijn slechts een paar mogelijke symptomen van een SOA. Kijk van tevoren of je thuis een anoniem soa-test kan kunt doen en wat de kosten zijn of dat je beter een afspraak met je huisarts kan maken. Twijfel je over je symptomen of de uitslag van je thuis test? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Hoe word je getest op een SOA?

Het is heel normaal om een SOA test te doen. Het is een routineonderzoek en een hele makkelijke test. Op basis van onderzoek waarbij bloed, urine en/of een uitstrijkje wordt getest, kan een arts je vertellen of je een SOA hebt. Het duurt meestal een aantal dagen tot een week voordat de uitslag bekend is. Indien er een SOA is vastgesteld, word je hierover geïnformeerd en krijg je medicijnen of een recept. Dit zal in het geheim gaan, wat betekent dat je het voor jezelf kan houden. Het is niet zo dat je thuis (of in je studentenhuis) een brief krijgt. Vaak moet je zelf even bellen of je krijgt een SMS'je of het positief of negatief is. Wanneer je een SOA hebt bel je even op en maak je een afspraak om de medicijnen op te halen.

Let op: Stel je hebt onveilige sex gehad en je denkt een SOA te hebben, dan kan je pas na 10 dagen na de sex je laten testen. Anders heeft de test geen zin!

Je iets te diep ondergedompeld in het studentenleven? Laat je testen op een soa bij OneDayClinic! Een privekliniek, volledig anoniem en discreet, met ervaren artsen, waarbij je de uitslag binnen 48 uur zelf kunt inzien. Ook hebben we sneltesten voor chlamydia+gonorroe en hiv waarvan je de uitslag al binnen twee uur hebt!

Lees ook onze blog over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden om een SOAtest te doen.

Waar kan ik een SOA test doen in Leiden?

Snel een Anonieme soa test?

Dan is OneDayClinic het juiste adres. Onedayclinic een gespecialiseerde soa kliniek, iso-gecertificeerd laboratorium en gespecialiseerde artsen.
Uitslag binnen 2 werkdagen. Open dagelijks tot 20:00 uur, ook in het weekend. Goedkoper dan huisarts.  Geen wachttijden. Normale prijs 100 euro nu 10% korting! www.Onedayclinic.nl

Links soa/hiv en seksualiteit

  • Informatie over soa en hiv en welke klachten je krijgt via SoaAids.nl. Dit is een landelijke hulp- informatielijn voor vragen over hiv, soa en veilig vrijen.
  • Sense: is een website met goede informatie over seks, verliefdheid, liefde, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Vragen kun je stellen via de e-mail, telefoon of chat maar ook kun je hier een afspraak maken om anoniem je vragen te stellen bij de GGD op het sense spreekuur.

Tip: we schreven eerder een artikel om je te helpen om een huisarts in Leiden te vinden.

Lees ook

soa-test
Abonneren op