← Terug naar overzicht

Uit huis wonen vs. thuis wonen (de voor- en nadelen)

Als student sta je vaak voor de belangrijke keuze ga je uit huis wonen in een studentenhuis, appartement of kamer, of blijf je lekker thuis bij je ouders wonen. Wij zetten vandaag de voor- en nadelen van uit huis wonen op een rijtje voor je

Voordelen om in een studentenhuis te wonen

Het is erg gezellig

Wanneer je in een studentenhuis woont is er altijd wel iemand thuis of in ieder geval meestal wel iemand thuis waarmee je gezellig kan kletsen, relaxen of een filmpje kijken. Wanneer je er dus niet van houdt om alleen te zijn is in een studentenhuis wonen ideaal voor jou!

Je hoeft niet elke dat te koken

Wanneer je druk bent met school, werk en andere verplichtingen heb je niet snel zin om elke dag uitgebreid te staan koken. Wanneer je met meerdere mensen in een huis woont kun je afspreken, wie er wanneer kookt. Dit kan natuurlijk niet altijd want je hebt verschillende werk of school tijden maar wanneer het kan is het zeker een voordeel om lekker samen te koken (dit is vaak ook nog goedkoper). Daarnaast is het ook nog een voordeel dat je zelf kan weten wat je gaat koken en waar je zin in hebt en dat je niet zoals thuis moet eten wat de pot schaft!

Gezellige drukte, maar ook de rust van je eigen kamer

Het is niet zo als je in een studentenhuis woont dat je altijd alleen maar in de drukte van alle studenten zit. Een groot voordeel is dat je lekker je eigen kamertje hebt om je terug te trekken als je juist eventjes geen zin hebt in veel mensen om je heen. Wanneer je in een appartement gaat wonen, zit je toch vaker altijd met iemand in de woonkamer, wat ook heel gezellig is.

Samen schoonmaken is veel minder erg

Dit klinkt niet als een leuk voordeel maar het is wel een voordeel. Wanneer je helemaal op jezelf in een studio of appartement gaat wonen moet je de schoonmaak altijd helemaal zelf doen. In een Studentenhuis is het meestal je eigen kamer de je schoonmaakt en moet je eens in de zoveel tijd een keer de gangen, wc, badkamer of keuken doen. Veel minder vaak dan wanneer je alleen woont.

Veel sociale contacten

Een ander voordeel van in een Studentenhuis wonen is dat je er een socialer persoon van word. Wanneer je samenwoont met andere mensen in een huis, kom je in contact met andere persoonlijkheden en attitudes, hier leer je beter mee omgaan en dit maakt je in he dagelijksleven ook een socialer persoon.

Vrijheid blijheid!

Een groot voordeel is natuurlijk wanneer je al 17 jaar bij je ouders woont om je vrij te voelen, geen klusjes die je moet doen (tuurlijk zijn die er in een studentenhuis ook wel), geen eindtijd om thuis te komen, en wanneer je een keer dronken thuis komt geen bezorgde ouders, en natuurlijk wanneer je iemand leuks tegenkomt kun je jou onenightstand gewoon lekker mee naar huis nemen.

Wanneer je op jezelf gaat wonen wordt je automatisch toch een stuk volwassener dan wanneer je thuis blijft wonen. Moeders doen vaak automatisch toch dingen voor je die je pas merkt dat je echt zelf moet gaan doen wanneer je alleen woont. Zoals de rotzooi achter jezelf opruimen, de was doen, stofzuigen en stoffen in huis. Natuurlijk leer je ook beter omgaan met geld, je doet nu je eigen boodschappen, betaald de huur en je telefoonrekening. Hier wordt je ook een stuk volwassener door!

 

Nadelen van het wonen in een studentenhuis

Het kost (iets) meer geld

Thuis blijven wonen is natuurlijk een stuk goedkoper dan uit huis wonen. De huur van een kamer kost vaak al veel en wanneer je uit huis woont moet je ook nog eens je eigen boodschappen betalen wat natuurlijk thuis bij je ouders niet hoeft!

Jij bent verantwoordelijk voor de huishouding

Je moet natuurlijk altijd wel opruimen en schoonmaken wanneer je op jezelf woont, thuis had je vast ook wat klusjes in huis maar nu moet je het helemaal zelf doen en is er geen moeder die toch nog even achter je aan loopt met een doekje omdat jij het maar half hebt gedaan! Wanneer je dus een beetje lui bent en niet van opruimen houdt kun je beter bij je ouders blijven wonen! Ook is een dan een nadeel van uit huis wonen en in een studentenhuis dat er vaak toch spullen van andere studenten rondslingeren, die jij dan wel eens moet opruimen of schoonmaken.

Badkamer, wc, keuken delen met huisgenoten

Thuis deelde je natuurlijk ook al de badkamer, wc en keuken maar vaak niet met zoveel personen als in een studentenhuis + die bij je ouders thuis worden vaak ook wat beter onderhouden en schoongemaakt. Je hebt dus de kans wanneer je in de ochtend even snel onder de douche wilt springen dat die al bezet is. Of wanneer je wilt koken al iemand bezig is en je een half uurtje moet wachten.

Niet altijd even rustig in huis

Studenten zijn niet de rustigste en stilte personen, vaak in ieder geval. Het kan dus zijn dat je van een van je huisgenoten last heb i.v.m. muziek draaien of dat een student veel mensen over de vloer heeft of wanneer iemand in de nacht dronken thuis komt en niet helemaal doorheeft hoeveel herrie die maakt. Dit kan een nadeel zijn tegenover thuis wonen bij je ouders waar het meestal lekker rustig is.

Meer voordelen dan nadelen om op kamers te gaan!

Nou over het algemeen zijn er dus meer voordelen dan nadelen aan uit huis wonen! Dus dat is zeker iets om over na te denken. Heb je nou nog helemaal geen kamer of woning en zou je wel graag uit huis willen wonen. Kijk dan eens naar ons kameraanbod en vind jouw ideale studentenkamer!

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op