← Terug naar overzicht

Wat verandert er voor studenten in 2017?

Net als ieder jaar moeten we er enorm aan wennen dat we overal het nieuwe jaartal op moeten schrijven… Maar er verandert nog wel meer, zowel in ons voordeel als in ons nadeel. Wij hebben de belangrijkste vijf punten nog even op een rijtje gezet.

1.      Zorgverzekering.

Helaas moet iedereen dit jaar iets meer betalen voor hun zorgverzekering. Gemiddeld zullen we zo’n 5 euro per maand meer kwijt zijn dan in 2016. 

2.      Zorgtoeslag

Het heft elkaar jammer genoeg niet op, maar we krijgen er wel iets meer zorgtoeslag voor terug. Hierbij moet je denken aan gemiddeld 2 euro per maand bovenop wat je kreeg in 2016.

3.      Huurtoeslag

Voor degene die in aanmerking komen voor huurtoeslag hebben we goed nieuws. De huurtoeslag gaat dit jaar omhoog! Hierbij moet je denken aan ongeveer 10,50 euro per maand meer. YAAAAY!!

4.      Studenten-OV voor minderjarige mbo’ers

Eindelijk! Vanaf dit jaar hebben minderjarige mbo-studenten óók recht op een studentenreisproduct. Dus dat betekent dat zij voortaan ook gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Wel zo eerlijk natuurlijk!

5.      Flexstuderen?

Klinkt leuk, maar wat is het? Flexstuderen is een experiment (dat dit jaar van start gaat) wat ervoor moet gaan zorgen dat studenten gemakkelijker dingen kunnen doen naast hun studie. En wat houdt ‘dingen’ dan precies in? Hierbij moet je denken aan vrijwilligerswerk, een eigen bedrijfje of freelance werk. Als je flexstudeert, betaal je niet meer voor een heel schooljaar, maar betaal je per vak. Er is wel één catch, en dat is dat je gemiddeld per vak wel zo’n 15% duurder uit bent… Interesse in flexstuderen? NOS heeft een handig overzicht gemaakt met meer informatie!

Al met al valt de schade flink mee dit jaar. Mocht je toch nog moeite hebben met rondkomen, houd onze blog dan goed in de gaten! Er komen vaak genoeg tips langs waarmee je geld kunt besparen of een extra zakcentje bij kunt verdienen.

Op zoek naar een leuke bijbaan? Wij helpen je op weg! Lees snel verder en kom erachter hoe je moet solliciteren en hoe je een goed CV maakt! 

 

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op