← Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten om na je studie een hypotheek te fixen

Door de nieuwe regeling van de overheid, sluit elke student die in het studiejaar 2015/2016 is begonnen automatisch een lening af. De oud vertrouwde basisbeurs is verleden tijd, wat op zich geen probleem is maar kom je na je studie niet in de knel? In dit artikel kom je alles te weten over het afsluiten van een hypotheek na je studie mét openstaande studieschuld. Erg handig, dus lees snel verder!

Een hypotheek afsluiten ondanks je studieschuld, dit komt er bij kijken!

Het lijkt nog ver weg maar voor je het weet ben je afgestudeerd en klaar voor een huisje, boompje, en beestje. Een belangrijk aspect is het kopen van een huis en als je een huis wil kopen zal je eerst een hypotheek moeten afsluiten. Maar kom je in de problemen door je openstaande studieschuld? Dit zeggen de belangrijkste instanties hierover:

Dit zegt DUO:

DUO is de instantie waar je een studielening afsluit. Op de website wordt niet expliciet iets vermeld over hoe je een hypotheek kan afsluiten met een studieschuld. Wel worden er twee andere belangrijke zaken vermeld.

1.      Samenwonen of trouwen:
Wanneer je gaat samenwonen (dus een huis kopen) of je gaat trouwen, dan kan dit van invloed zijn op het bedrag dat jij moet aflossen per maand. Dit komt doordat jullie gezamenlijke inkomen omhoog gaat. Hou dit dus goed in de gaten wanneer je een hypotheek afsluit. Wees altijd open en eerlijk over tegen de bank. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. ;)

2.      Tijdelijk niet aflossen:
DUO heeft daarnaast een regeling waarbij je voor een bepaalde periode jouw afbetaling kan stopzetten. Dit kan maximaal voor een periode van vijf jaar. De reden maakt niet uit maar wanneer je een hypotheek afsluit is dit het ideale moment om dit aan te vragen. Zo hou je maandelijks meer geld over dat je kan gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.

Voor meer informatie over de regeling van de overheid kijkt op de site van de Rijksoverheid.

Dit zeggen de banken:

De banken houden vandaag de dag meer rekening met studenten die een hypotheek willen ondanks een studieschuld. Dit komt mede door de overheid die de regels heeft versoepeld. Desondanks zijn sommige banken huiverig. Hieronder een tweetal aspecten die de banken in ogenschouw nemen wanneer je een aanvraag voor een hypotheek doet.

1.      Alleen of samen:
De banken kijken als eerste naar je inkomen. Het is daarom een aanrader om eerst een partner te vinden (kan natuurlijk ook vriendschappelijk zijn) voordat je een hypotheek afsluit. Samen heb je een groter inkomen en dit geeft de bank meer ruimte om jullie een degelijke hypotheek te bieden.

2.      Studieschuld in percentage bij lastenberekening:
De studieschuld wordt door de banken in een percentage van de totale lastenberekening meegenomen. Wanneer je voor 1 juli 2015 bent gaan studeren dan telt de schuld voor 0,75% mee. Ben je na 1 juli 2015 begonnen dan telt de schuld voor 0,45% mee. Dit laatste percentage is lager door de nieuwe regeling van de overheid om de basisbeurs te laten verdwijnen.

Tot zover een artikel over de belangrijkste zaken die jij moet weten wanneer je na je studie een hypotheek wil afsluiten met studieschuld. Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden dus laat je vooral niet tegenhouden.

 

Meer studentennieuws

winterse activiteiten in leiden
bomen planten
Abonneren op