← Terug naar overzicht

Dit is het studentennieuws

Wil jij graag up-to-date zijn van het laatste studentennieuws? Maar ben jij eigenlijk te lui om het zelf constant te volgen? Dan hebben wij de oplossing voor jou! Wij zoeken het belangrijkste studentennieuws voor jou op en het enige wat jij hoeft te doen, is het hier lezen!

Driekwart van de studenten betaalt te veel huur

Volgens Nu.nl betaalt 73% van de studenten te veel huur.  Gemiddeld is dit 55 euro te veel, met uitschieters in Amsterdam en Utrecht waar soms zelfs 100 euro te veel wordt betaald. ''De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan 600 euro kwijt aan te veel betaalde huur", aldus de LSVb. Bij particulieren worden de regels voor de prijzen van huurwoningen het meest omzeild, maar de woningcorporaties houden zich ook niet altijd aan de regels. Kijk dus goed uit als je iets huurt, want je wil niet onnodig te veel betalen. Op Check je Kamer kun je zien of je niet te veel betaalt. Even checken dus!

Recordaantal studenten meldt zich aan voor universiteiten

Volgens cijfers van de VSNU hebben bijna 81.800 aankomend studenten zich aangemeld voor een universitaire studie. Dit is een stijging van 11 % ten opzichte van vorig jaar, dit is een recordaantal. Al vijf jaar neemt het aantal universitaire studenten toe. Het aantal Nederlandse studenten is met 8% toegenomen en het aantal internationale studenten wel 18%.

Leenstelsel leidt niet tot grotere investering in onderwijs

Ondanks het leenstelsel is er toch een toename van universitaire studenten. Maar geen grotere investering in het onderwijs. Volgens Nederlands Dagblad: ‘’In 2000 kregen universiteiten 19.000 euro per student per jaar. In 2014 was dat bedrag 15.100 euro terwijl de Rijksbijdrage in 2025 uit zal komen op 14.300 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU)’’. De studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn het hier niet mee eens en komen op voor de studenten, ze sturen een brandbrief aan de partijen die op het moment formatieonderhandelingen voeren.

OV-weekkaart studenten mogelijk binnenkort op zondag geldig

Om toch even af te sluiten met goed nieuws: mogelijk kunnen alle studenten met een weekabonnement binnenkort ook op zondag reizen! Dus als je op kamers woont en in het weekend toch ff langs paps en mams wil, hoef je niet op maandagochtend weer terug (omdat je anders moet betalen) maar kun je ook op zondag terugreizen. De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur willen dit graag waarmaken om er ook voor te zorgen dat de spits op maandagochtend minder wordt. Daar worden wij heel erg blij van!

Nog meer nieuws?

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwbrief en krijg alle nieuwtjes in je mailbox!

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op