← Terug naar overzicht

Hier moet je op letten als je een kamer huurt

Hier moet je op letten als je een kamer huurt

Ga jij binnenkort op kamers? Dan lijkt alles nu misschien nog rozengeur en maneschijn. Maar er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten als je een kamer huurt.

Kamer zoeken

Rond deze tijd van het jaar zijn er veel studenten op zoek naar een kamer. Het nieuwe schooljaar begint weer en studenten willen zich nog even snel vestigen. Maar daardoor is het dus erg moeilijk om een goede kamer te vinden. Al helemaal met een klein budget! Maar ga niet ergens snel wonen zodat je maar een kamer hebt. Kijk wel goed wat je wordt aangeboden. Er zijn veel huisjesmelkers (iemand die vaak slechte woningen tegen bodemprijzen verhuurt). Neem dus altijd een kijkje en ontmoet je huisgenoten voordat je erin trekt. Je wil wel zeker weten dat je goed zit.

Huisgenoten

Je moet ze natuurlijk eerst een beetje leren kennen, maar probeer ze van tevoren al een beetje in te schatten. Want als jij een echte rommelkont bent en zij zijn supernetjes, dan kunnen er nog weleens problemen komen. Dus wanneer jij gaat hospiteren, zorg dan dat jij types vindt die goed bij jou passen. Ben een type á la party all night? Zoek dan geen boekenwormen die graag studeren op zaterdagavond en vroeg naar bed gaan!

Regeltjes en nog eens regeltjes

Denk je eindelijk van die regeltjes af te zijn nu je uit huis bent, begint het opnieuw… Niks aan te doen. Er moet toch echt schoongemaakt worden! Jullie kamer houden jullie zelf bij, maar hoe zit dat met de badkamer, de woonkamer en de keuken? Kiest iedereen een eigen ruimte die hij schoonhoudt of houden jullie elke week een grote schoonmaak? Kookt iedereen voor zichzelf of heeft iedereen een eigen kookdag? Dit zijn allemaal dingen die afgesproken moeten worden, anders wordt het een zooitje.

Geldzaken

Hoe zit het eigenlijk met het gas, stroom, licht, televisie en de rest? Splitsen jullie dit bedrag? Of hebben jullie een gezamenlijke rekening? Als je in een huis komt waar al studenten wonen, dan is dit waarschijnlijk allemaal al geregeld. Maar zorg er wel voor dat je er zeker van bent dat het allemaal eerlijk gaat. Én als er dan ook nog afspraken zijn gemaakt over de boodschappen, eet dan niet midden in de nacht de chips van Kim op, want dan wordt ze gek.

Alles geregeld?

Nu alles geregeld is kun je lekker lol gaan maken. Wil jij van jouw kamer een paradijsje maken? Lees dan onze blog over hoe je je kamer origineel en betaalbaar kan inrichten. Have fun!

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op