← Terug naar overzicht

Tips voor nieuwe Leidenaren

tips voor nieuwe Leidenaren

Ga jij komend jaar in Leiden wonen? Dan kan je vast en zeker wat tips gebruiken. Op kamers gaan betekent namelijk ook veel (saaie) dingen regelen. Hierbij wat tips om je zaken goed te regelen!

Inschrijven bij gemeente Leiden

Minimaal 5 dagen na je verhuizing moet je jezelf inschrijven bij de gemeente. Dit kan je via de site doen met je DigiD. Wanneer je jezelf inschrijft bij je nieuwe gemeente, in dit geval Leiden, dan wordt je automatisch uitgeschreven bij je oude gemeente.

Huurtoeslag

Als je een kamer huurt, dan kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Wil je deze toeslag krijgen? Dan moet je voldoen aan volgende eisen:

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit houdt in dat je beschikt over een eigen woon-/slaapkamer met een eigen (complete) keuken en een toilet met waterspoeling;
  • Op het adres waar je woont staan alleen jij en/of je partner/medebewoner ingeschreven. Eventuele onderhuurders mogen hier wel ingeschreven staan;
  • Je (gezamenlijke) inkomen en huurprijs zijn niet te hoog;
  • Je hebt geen voordeel uit sparen en beleggen.

Gas, water en licht

Als je in een nieuw huis komt te wonen kan het zijn dat je nog een energierekening moet afsluiten. Deze rekening kan je bij verschillende energieleveranciers afsluiten. Als student wil je natuurlijk de goedkoopste leverancier. Op de site van de Consumentenbond kan je de leveranciers vergelijken. Ook vind je een aantal tips over waar je op moet letten bij het afsluiten van een energierekening. Het water wordt in Leiden voorzien door de organisatie Dunea. Bij Dunea dien je dan ook je waterrekening aan te vragen.

Dit waren de tips die het belangrijkst zijn als je op kamers gaat. Heb je nog geen kamer maar ben je wel hard op zoek? Lees dan mijn vorige artikel over de kamerzoektocht in Leiden.

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op