← Terug naar overzicht

De voor- en nadelen van uit huis wonen en thuis wonen

Als student sta je vaak voor de belangrijke keuze: ga je uit huis en wonen in een studentenhuis, appartement of gewoon op kamers of blijf je bij je ouders wonen? Wij zetten de voor- en nadelen van uit huis wonen voor jou op een rijtje.

Voordelen om in een studentenhuis te wonen

1. Het is erg gezellig

Als je in een studentenhuis woont, is er altijd wel iemand thuis of in ieder geval meestal wel iemand thuis waarmee je gezellig kan kletsen, relaxen of een filmpje kijken. Dus als je het niet leuk vindt om elke keer alleen te zijn, dan is een studentenhuis misschien wel iets voor jou.

2. Je hoeft niet elke dag te koken

Als je druk bent met school, werk en andere verplichtingen, dan heb je niet snel zin om elke dag uitgebreid te staan koken. Als je met meerdere mensen in een huis woont, dan kun je afspreken wie er wanneer kookt. Vanwege verschillende school- en werktijden werkt dit niet altijd. Maar een schema en afspraken maken kan wel helpen.

3. Samen schoonmaken is minder erg

Dit klinkt niet als een leuk voordeel maar het is wel een voordeel. Als je helemaal op jezelf in een studio of appartement gaat wonen, dan moet je de schoonmaak altijd helemaal zelf doen. In een studentenhuis is het meestal je eigen kamer die je schoonmaakt en moet je eens in de zoveel tijd een keer de gangen, wc, badkamer of keuken doen. Veel minder vaak dan wanneer je alleen woont. Ook hier worden de schoonmaakklusjes verdeeld.

4. Veel sociale contacten

Een ander voordeel van in een studentenhuis wonen is dat je er een socialer persoon van wordt. Als je samenwoont met andere mensen in een huis, dan kom je in contact met andere persoonlijkheden en attitudes. Je leert andere mensen kennen en hierdoor word je ook een socialer persoon. 

5. Vrijheid blijheid!

Je hebt geen eindtijd om thuis te komen. Als je een keer gedronken hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken om je ouders. Je kan je onenightstand gewoon meenemen naar huis zonder dat je ouders dat door hebben. Als je op jezelf gaat wonen, dan wordt je ook een stuk volwassener. Je moet een heleboel zaken zelf gaan regelen die normaal je ouders voor jou doen.

Nadelen van het wonen in een studentenhuis
 

1. Het kost (iets) meer geld

Thuis blijven wonen is natuurlijk een stuk goedkoper dan uit huis wonen. De huur van een kamer is vaak al veel en wanneer je uit huis woont, moet je ook nog eens je eigen boodschappen betalen wat natuurlijk thuis bij je ouders niet hoeft!

2. Jij bent verantwoordelijk voor de huishouding

Je moet natuurlijk altijd wel opruimen en schoonmaken als je op jezelf woont. Thuis had je vast ook wat klusjes in huis, maar nu moet je het helemaal zelf doen en is er geen moeder die toch nog even achter je aan loopt met een doekje omdat jij het maar half hebt gedaan! Als je dus een beetje lui bent en niet van opruimen houdt, dan kun je beter bij je ouders blijven wonen!

3. Badkamer, wc en keuken delen met huisgenoten

Thuis deelde je natuurlijk ook al de badkamer, wc en keuken maar vaak niet met zoveel personen als in een studentenhuis. Bij jouw ouders thuis worden de badkamer, wc en keuken ook wel beter onderhouden en schoongemaakt dan in een studentenhuis. De kans is groot dat de wc of badkamer bezet is als jij in de ochtend uit bed komt.

4. Niet altijd even rustig in huis

Studenten zijn niet de rustigste en stilste personen, vaak in ieder geval. Het kan dus zijn dat je van een van je huisgenoten last hebt. Iemand draait te hard (slecht) muziek, iemand heeft mensen over de vloer of iemand komt dronken thuis en maakt veel lawaai onderweg naar zijn kamer.

Meer voordelen dan nadelen

Over het algemeen zijn er meer voordelen dan nadelen aan uit huis wonen! Dus dat is zeker iets om over na te denken. Heb je nou nog helemaal geen kamer of woning en zou je wel graag uit huis willen wonen. Kijk dan eens naar ons kameraanbod en vind jouw ideale studentenkamer!

Meer studentennieuws

winterse activiteiten in leiden
bomen planten
Abonneren op