← Terug naar overzicht

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

tips voor aankomende studenten

Wil jij graag op jezelf wonen? Maar is het bijna onmogelijk om het te betalen nu stufi er niet meer is? Dan kunnen wij jou misschien helpen! Wij vertellen jou meer over de huurtoeslag.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten wat wordt uitgekeerd door de overheid. Hierdoor kan elke Nederlander in aanmerking komen tot een woning en deze ook betalen. Of je huurtoeslag krijgt en de hoeveelheid hiervan, hangt af van een aantal factoren waar ik later deze in deze blog op terug kom.

Hoezo huurtoeslag?

Nu studiefinanciering (voor uitwonenden) is afgeschaft, moet je alles zelf betalen. Op kamers gaan is harstikke leuk, maar bijna niet betaalbaar. Sommige studenten worden nog financieel geholpen door mammie en pappie, maar velen van ons moeten op eigen benen staan. En daarom is het goed om te kijken of jij misschien in aanmerking komt voor een huurtoeslag.

Wanneer kom je in aanmerking?

Als eerst moet je een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebben. Daarnaast moet je een zelfstandige woonruimte hebben, dit houdt in: een eigen woonkamer of slaapkamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel en een eigen toilet. Ook moet je een eigen toegangsdeur hebben die je op slot kunt doen.

Andere voorwaardes zijn:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn.
  • Ben je jonger dan 23? Dan kun je huurtoeslag krijgen als: rekenhuur minimaal € 223,42 en maximaal € 414,02 per maand is.
  • Ben je ouder dan 23? Dan mag je huur maximaal € 710,68 zijn.
  • Het gezamenlijke inkomen maximaal € 30.150 per jaar is
  • Jij, je toeslagpartner en medebewoners ieder maximaal € 25.000 aan vermogen hebben.
  • Je moet altijd een deel van de huur zelf betalen. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je zelf moet betalen. Je kunt geen huurtoeslag krijgen als je inkomen te hoog is.

Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Maak dan een proefberekening via de Belastingdienst. Nadat je de proefberekening hebt gemaakt, kun je de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst via “mijn toeslagen”. Je ontvangt daarna bericht van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt. Je kunt huurtoeslag ook met terugwerkende kracht krijgen, dus als jij vorig jaar eigenlijk recht had op huurtoeslag maar dit niet gekregen hebt, kun je dit ook terugvragen. Om je te helpen schreven we de blog How to: zorg- en huurtoeslag aanvragen.

Meer studentennieuws

winterse activiteiten in leiden
bomen planten
Abonneren op