← Terug naar overzicht

Dit moet je doen als je gaat studeren in Leiden

studeren in leiden

De eindexamens staan bijna voor de deur, maar als aankomend student kijk je graag al verder. In Leiden kun je volop gaan genieten van het studentenleven dat de stad je te bieden heeft. Want naast je studie kun je er veel meer uithalen dan je in eerste instantie verwacht. Om jou als aankomend student op weg te helpen hebben we een vijfstappenplan voor je gemaakt om je de perfecte start van je studententijd te geven.

1. Kies je studie

Allereerst begin je natuurlijk met het vinden van de juiste studie. De Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden hebben een breed aanbod aan verschillende richtingen. Bij de meeste studies dien je je voor 1 mei ingeschreven te hebben, maar een aantal richtingen laten je ook na deze datum nog toe. Voor meer informatie daarover moet je goed kijken op de pagina van jouw gekozen studie. Als je nog niet weet welke studierichting je wilt gaan, kun je hiervoor verschillende hulptesten online vinden.

2. Zoek een leuk huis

Als je je studie hebt gekozen is het heel handig om een geschikt huis te vinden als je nu nog buiten Leiden woont. Hierdoor ben je dicht in de buurt van je faculteit of school, waardoor je minder hoeft te reizen voor colleges. Qua huizen heb je een enorme keus aan het soort huis wat je zoekt. Je kunt ervoor kiezen om met één of twee anderen te wonen, maar als je dieper in het studentenleven wil duiken zijn er ook huizen met bijna 30 huisgenoten. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Wat grotere huizen in Leiden kiezen er vaak voor om te hospiteren voor een nieuwe huisgenoot. Mocht je dit willen, is het handig om lid te worden van de Facebook-groep ‘Zoekt kamer in Leiden Community’. Hier komen dagelijks allerlei soorten kamers online.

3. Kijk welke vereniging bij je past

In Leiden heb je een enorm aanbod aan studentenverenigingen. Maar daarnaast kun je ook actief worden bij je eigen studievereniging. Het is maar net wat jij zoekt in een vereniging en waar jij je prioriteit legt. Het lid worden van een studievereniging is zeker handig voor onder andere korting op studiemateriaal en het snel leren kennen van studiegenoten. Voor een studentenvereniging is de EL CID een handig middel, de introductieweek voor nieuwe studenten in Leiden. Vrijwel elke studentenvereniging gooit deze week (van 13 tot en met 17 augustus) haar deuren wagenwijd open voor jou en alle andere nieuwe studenten.

4. Zoek een leuke bijbaan

Als je gaat studeren, sla je je vleugels uit en kun je wellicht niet meer alles aan je ouders vragen. Het is dan ook slim om een bijbaantje in Leiden te zoeken. Daardoor leer je ook weer nieuwe mensen in de stad kennen. En daardoor kun je weer meer geld uitgeven aan dingen die jij leuk vindt in de stad en daarbuiten.

5. Spendeer je vrije tijd in de stad

Naast de voorgaande stappen kun je ook je vrije tijd goed besteden in de stad. Zo kun je je aansluiten bij een studentensportvereniging of een muziekvereniging voor studenten. Ook deze verenigingen kun je tegenkomen tijdens de EL CID. Kijk ook naar verschillende uitgaansgelegenheden en naar leuke cafés en restaurants. En mochten de eerste studentenkilo’s zichtbaar worden, dan zijn er genoeg sportscholen in de stad die je daarvan af willen helpen.

Meer studentennieuws

Abonneren op