← Terug naar overzicht

5 x dit wist je nog niet over je autoverzekering

Ben jij student en heb je een auto? Goed geregeld! Het is voor studenten harstikke handig om een auto te bezitten. Je bent in het weekend zo bij je ouders. En wil je een weekend weg met vrienden? Dan heb jij vervoer! Maar als je een auto hebt, moet je wel wat dingen weten. Bijvoorbeeld over je autoverzekering. Samen met Independer zetten wij daarom op een rij wat je nog niet over autoverzekeringen wist!

1. Het is niet beter om je auto te verzekeren op de naam van je vader of moeder

Als je een auto koopt, ben je verplicht om de auto op jouw naam te zetten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om de autoverzekering op naam van één van je ouders te zetten. Want zij hebben waarschijnlijk al schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie lager is. Maar let op, want dit mag helemaal niet! De auto moet wettelijk gezien op naam staan van degene die er het meest in rijdt. Uiteindelijk is dat ook veel voordeliger voor jou! Want: hoe eerder je begint aan het opbouwen van schadevrije jaren, hoe sneller je een no-claimkorting krijgt. (Dus minder kosten!)

2. Het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden, is niet altijd hetzelfde als je schadevrije jaren

Iedereen die een autoverzekering op zijn/haar naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekeringspremie.
Maar als je een schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar, gaan er vijf schadevrije jaren van je opgebouwde schadevrije jaren af. Dit betekent dat je dus ook een negatief aantal schadevrije jaren kan hebben! Drie jaar geen schade rijden, betekent dus niet altijd dat je drie schadevrije jaren hebt opgebouwd. Benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kan dit checken op de laatste polis die je van je verzekeraar hebt gekregen.

TIP: heb je een kleine schade, zoals een krasje? Dan kan je de reparatie beter zelf betalen. Als je de schade wel claimt bij je autoverzekeraar, kost je dat schadevrije jaren. De premie van je autoverzekering gaat dan omhoog. Dit is vaak duurder dan de kosten om een kleine schade te herstellen!

3. Als je auto in het buitenland wordt gestolen, krijg je niet altijd vervangend vervoer

Lekker roadtrippen door Europa met je vriendengroep? Het laatste wat je dan wilt is dat je auto gestolen wordt! Als het wel gebeurt, krijg je meestal vervangend vervoer aangeboden als je een verzekering voor WA beperkt casco of WA volledig casco hebt. Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Een andere optie is dat je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor een huurauto. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te zien wat jouw verzekeraar biedt.
Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En heb je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoe hoog dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar heeft:

  • Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
  • Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je betaald hebt voor je tweedehands auto.
  • Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een expert stelt vast hoe hoog dit bedrag moet zijn. Als je het niet eens met de vergoeding bent, kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert), maar dit moet je vaak zelf betalen. Stel dat jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt er nog derde expert mee. Zijn/haar oordeel is bindend.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

4. Een allriskverzekering is niet altijd voordeliger

Een volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd voor schade bij anderen. Fijn voor brokkenpiloten dus ;). Maar let wel op! Vaak heb je zo’n uitgebreide dekking helemaal niet nodig. Misschien ben je zelfs oververzekerd! Stel, je hebt een allriskverzekering en je auto wordt gestolen. Dan vergoedt de autoverzekering vaak niet meer dan de dagwaarde (wat je auto op dat moment waard is). En als jouw auto niet meer de nieuwste is, is die waarde natuurlijk niet meer zo hoog.

TIP: wil je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto.

5. Een pechhulpverzekering is soms ook in het buitenland geldig

De meeste autoverzekeraars hebben ook een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland. Hiermee krijg je bijvoorbeeld hulp ter plaatse, vervangend vervoer en hotel- en extra reiskosten vergoed. Wat je verzekering vergoedt, verschilt per autoverzekeraar.

TIP: pechhulp zit vaak ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of een pechhulpdienst zoals de ANWB. Check dus of je niet dubbel verzekerd bent. Scheelt weer in de portemonnee!

Wil jij je rijbewijs halen? Wij zochten alles uit wat je moet weten over je autorijbewijs!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

shared dining, dinner, uit eten, restaurant, Leiden, food
Abonneren op