← Terug naar overzicht

Ga je op jezelf wonen? Wij hebben tips voor je!

tips op jezelf wonen

De meeste studenten gaan tijdens hun studie op zichzelf wonen. Superleuk! Maar nu moet je wel zelf koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Op zulke momenten ga je jouw ouders zeker missen. Maar je hebt ook echt veel vrijheid! Hoe pak je het ‘op jezelf wonen’ aan? Dat vertellen we je in deze blog!

Soort woning

Eerst moet je uitzoeken welk type woning je wil. Als je altijd mensen om je heen wil hebben, dan is een studentenhuis een goede optie. Als je bij een studentenvereniging zit, dan vind je vaak makkelijker een studentenhuis. Wil je liever iets waar je lekker alleen bent? Dan kan je een studio nemen of een kleine woning. Je kan ook samen met een vriend of vriendin een huis huren en de kosten delen! Ben je erg flexibel en heb je een klein budget? Dan kan je kijken of antikraak iets voor jou is. We hebben ook een overzicht voor jou met allerlei woningen.

Budget

Op jezelf wonen kost helaas ook een hoop geld. Daarom is het handig om te kijken hoeveel je kan besteden. Je kan van tevoren ook een overzicht maken met (toekomstige) uitgaven en inkomsten. Dan weet je in elk geval hoeveel je kan uitgeven en hoeveel je moet besparen. Als je een abonnement hebt op de sportschool en maar 3 keer per jaar gaat, dan kan je dat net zo goed opzeggen ;). Zoek je nog een bijbaan? Kijk dan op onze vacaturepagina.

Gewoon doen!

Op jezelf wonen is een grote stap. Want je staat er opeens helemaal alleen voor. Je moet zelf schoonmaken, koken, de huur betalen, naar verzekeringen kijken etc. Maar hierdoor leer je dus ook zelfstandig te worden. Je leert ook veel over de onderwerpen waar je niets van wist. Nu kan je opeens een superlekkere lasagne maken. En weet je wel hoe je wasmachine werkt. Het klinkt dus allemaal eng, maar vaak is het ook gewoon een kwestie van wennen. Als je op jezelf woont, dan heb je vaak de time of your life!

Extra tips

  • Kook van tevoren of kook voor meerdere dagen
  • Probeer op vrijdagavond of zaterdagochtend schoon te maken, zodat je meer vrije tijd hebt
  • Check aanbiedingen
  • Nodig vrienden uit, zodat je niet vaak alleen bent
  • Eet bij je ouders als je geen zin hebt om te koken (of als je geld op is)
  • Je kan eten ook invriezen

Succes als je op jezelf gaat wonen! Het komt vast allemaal goed. Heb je meer tips? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar redactie@studentensteden.nl.

Meer studentennieuws

study university library
winterse activiteiten in leiden
Abonneren op