← Terug naar overzicht

Deze typische Leidse uitspraken moet je kennen als je er woont

Deze Leidse studenten ga jij zeker tegenkomen!

Leiden barst van de studenten en die nemen natuurlijk allemaal hun eigen taaltje mee. Echter: als ze zich hier komen vestigen zullen ze ook genoeg Leidse uitspraken voorbij horen komen van de lokale bevolking en de studenten die uit de buurt komen. Om de nieuwe studenten – maar ook de gevestigde studenten – een beetje op weg te helpen met het ‘inburgeren’ zullen we hier een aantal Leidsche woorden en uitspraken op een rijtje zetten.

1. “Ja maar…” – “Niks te mare, de Mare ligt achter de Haarmestraat”

Wanneer iemand iets wilt weerleggen door “maar” te gebruiken, zegt een Leidenaar bovenstaande uitspraak omdat de Mare een rivier is die door Leiden stroomt en achter de Haarlemmerstraat ligt, vandaar ook de afkorting daarvoor. Hiermee wil hij/zij aangeven dat de ander niet moet praten, maar moet doen.

2. “Daar loopt een buik met benen!”

Nee dit gaat niet over een dik iemand, maar over een zwangere vrouw.

3. Larvenbak/larvenkar

Deze sluit goed aan bij de vorige uitspraak, want dit betekent namelijk een kinderwagen.

4. “Hutspot, haring en wittebrood: daar komen de geuzen!”

Drie oktober, de dag van het Leidens Ontzet, daar ontkom je niet aan. Als je het verhaal van het ontzet kent, is deze uitspraak logisch. Hiermee wilt de Leidenaar aangeven dat dé dag van het jaar er weer aankomt: drie oktober!

5. Habbekrats

Zowel op woensdag als op zaterdag kun je dit woord vaak voorbij horen komen, als de markt er weer is in Leiden. Wanneer je namelijk iets ‘voor een habbekrats’ hebt gekocht, betekent dat het niet duur was.

6. Tewring!

Een mop die je wellicht door een echte Leidenaar te horen kan krijgen is als volgt: “Hoe luidt een Leidse deurbel? Teeeewring!” Daarnaast kan dit woord ook gebruikt worden om ergens kracht bij te zetten.

7. “Hij is een zandwinkel begonnen”

Wanneer iemand komt te overlijden en je dit niet letterlijk zo wilt zeggen, kun je dit met een Leids dialect ook vertalen naar ‘iemand die een zandwinkel is begonnen’.

8. “Ga je mee naar de Keilewinkel?”

Nee, dan vraagt iemand niet of je mee wilt gaan shoppen, dan gaat het over iets wat met alcohol te maken heeft: de kroeg.

9. “Die heb model gestaan voor Van der Luit”

Als je dit als te horen krijgt, is dat niet iets om trots op te zijn. Wanneer een Leidenaar dit zegt heeft hij of zijn het over een lelijk persoon aangezien Van der Luit een uitvaartcentrum is.

10. (Lèdse) Glibber

Last but not least. Een glibber betekent simpelweg een inwoner van Leiden. En als iemand dan echt zijn roots hier nog heeft, spreek je over een Lèdse glibber.

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

eindexamens voorbereiden
Abonneren op