← Terug naar overzicht

Wat doe jij met International Earth Day?

International Earth Day is een bijzondere dag, die in het teken staat van bewustwording. Alweer 49 jaar geleden werd de Dag van de Aarde voor het eerst uitgeroepen. Elke 22 april staan miljoenen mensen wereldwijd stil bij het leven op onze planeet en de bescherming van haar en daarmee ook ons welzijn.

Op het gebied van milieubescherming werden gedurende dit decennium al een aantal mijlpalen bereikt. Het meest recent herinneren we ons 22 april 2016, toen 171 landen op de 46e Earth Day het bekende klimaatakkoord van Parijs tekenden. Maar ook in de jaren daarvoor werden memorabele stappen genomen.

Zo werd in 2010 de bescherming van de Atlantische kust uitgeroepen en in 2009 een reusachtig zeereservaat geïnstalleerd dat nu inheemse soorten vissen, koraal en zeeschildpadden beschermd.

Klimaatmars

Gedurende International Earth day zal ook het medialandschap naar verwachting terugblikken op recente ontwikkelingen. De breed uitgelichte klimaatmars van scholieren en studenten zal ongetwijfeld opnieuw aangehaald worden bij prime time programma's zoals Pauw & Jinek en De Wereld Draait Door. Daarbij moet gezegd worden dat de Klimaatmars en de Dag van de Aarde niet één en hetzelfde zijn. Hoewel zij beide het beste beogen voor de Aarde, hebben zij een heel ander vertrekpunt. 

Die programma's op TV zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar tegelijkertijd blijft het 'maar' televisie. Wat kan jij als student eigenlijk doen om International Earth Day zelf te ervaren? Heb je iets nodig om deel te nemen aan deze bijzondere dag?

Doe mee aan International Earth Day

Het antwoord is ja en nee. Uiteindelijk draait de Dag van de Aarde in de kern om één ding en dat is je steun betuigen. En als we dat wereldwijd, allemaal tegelijkertijd doen, geeft dat een geweldig gevoel van saamhorigheid. De mogelijkheden daarvoor zijn praktisch eindeloos. Zo is een van de typische betuigingen om de avond van 22 april geen lichten in huis te branden. Datzelfde doen mensen wereldwijd gedurende Earth Hour, een week later. Dat vereist natuurlijk wel dat je überhaupt lichten hebt, dus in die zin heb je iets nodig om mee te kunnen doen :)

Andere manieren voor het bijdragen van jouw steentje zijn:

  • Door de fiets naar je werk of uni te pakken
  • Een boom te planten
  • Je huidige peertjes te vervangen door zuinige lampen
  • Materialen te recyclen
  • Vuil op te halen met een prikker

Via je favoriete zoekmachine vind je overigens nog véél meer ideeën.

Zo eenvoudig maar betekenisvol is het! Ben je nog niet bekend met Earth Day? Dan zal het je verbazen hoe groots deze dag wereldwijd gevierd wordt.

Er is dus heel veel dat je zelf kan doen. En daar draait Earth Day ook om. Het stukje belang dat jij hecht aan de aarde. Het is een mooie en bescheiden manier om jouw liefde aan ons aller thuis te betuigen. En dat is iets moois.

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
Abonneren op