← Terug naar overzicht

Leidens Ontzet: zo vier je 2 en 3 oktober in Leiden

3 oktober Leiden

Als je in Leiden woont of studeert, is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat het al weken over het Leidens Ontzet gaat. Maar wat is het Leidens Ontzet nou precies en wat mag je van het 3 oktober programma in Leiden echt niet missen? Wij vertellen je hoe je 3 oktober viert als de rasechte ‘Leienaar’.

Hutspot en 3 oktober

Het is je misschien al opgevallen dat de hutspot-pakketten in elke Leidse supermarkt aangeprezen worden. En dat is niet zomaar, want op 3 oktober eet elke Leienaar traditiegetrouw hutspot met klapstuk. Waar deze traditie vandaan komt? Op 3 oktober 1574 werd Leiden door De Watergeuzen bevrijd van de Spanjaarden. In het verlaten kamp van de Spanjaarden vond een weeskindje de maaltijd die de Spanjaarden net aan het bereiden waren, voordat ze op de vlucht sloegen. Deze maaltijd bestond uit gestampte pastinaken, wortelen, uien en vlees. Hutspot dus!

Meezingen en bier drinken op de Nieuwe Rijn

De Nieuwe Rijn is normaal het decor van de verschillende terrasboten, maar op 2 en 3 oktober is dit heel anders. Op het water voor de Koornbrug ligt dan een uniek publiekspodium, waardoor je eigenlijk danst op het water. De Koornbrug vormt het podium voor verschillende artiesten. Een artiest die je zeker niet mag missen woensdagavond is natuurlijk Barry Badpak. Maar ook de andere artiesten van het programma op de Nieuwe Rijn zijn zeker een bezoekje waard. Verwacht veel meezingers en voldoende tappunten ;).

“Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de kroegen in en uit”

Als je al een doorgewinterde 3-oktober-vierder bent, herken je deze zin vast en zeker. En het is waar! Tijdens het Leidens Ontzet dansen de meeste Leienaren namelijk tot in de vroege uurtjes. Op 2 oktober stopt alle muziek om 02.00 uur ’s nachts en op 3 oktober om 01.00 uur. Gelukkig houden we in Leiden wel van een feestje en zijn er volop mogelijkheden om nog verder te feesten. Voor sommige feesten heb je een kaartje nodig, maar je kunt bij veel kroegen gewoon naar binnen. Een studentenkroeg waar het altijd feest is en je tot in de vroege uurtjes kunt doorfeesten is Next.

Brak de stad in

Op 3 oktober wordt er eigenlijk wel van je verwacht dat je ’s middags weer in de stad loopt. Zo kun je naar de Grote Optocht kijken of gewoon slenteren over de gigantische kermis.

Wil je tijdens het Leidens Ontzet ook nog een beetje klinken als een Leienaar? Lees dan onze blog met typisch Leidse uitspraken!

Meer studentennieuws

Evenement festival
kissing couple
Abonneren op