← Terug naar overzicht

5 tips om te besparen als student

euro geld

Het is geen geheim dat het studentenleven duur kan zijn. Je hebt dan ook een heleboel kosten: collegegeld, boeken, borrels en misschien wel huur. In deze blog lees je daarom 5 tips om te besparen als student!

Maak een begroting

Heb jij geen idee wat je allemaal uitgeeft? Dan is het handig om een realistische begroting te maken. In deze begroting kun je jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten. Hoe meer de begroting overeenkomt met de werkelijkheid, hoe beter je in kaart brengt wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Zo heb je een goed overzicht van wat je maandelijks overhoudt en op welke kostenposten je het beste kunt besparen.

Bespaar op cadeaus

Als student heb je vaak een heleboel sociale verplichtingen waar een cadeautje bij komt kijken. Zeker als je lid bent bij een studentenvereniging. Verjaardagen, 21-diners, afstudeerborrels, housewarmings: het houdt niet op. Het is daarom een goed idee om te besparen op de cadeaus die je geeft. Het goedkoopst is om zelfs iets te maken. Het leuke aan een zelfgemaakt cadeau is dat het heel persoonlijk is en de ontvanger ziet dat je er echt moeite in hebt gestoken. Denk aan een fotoboek, een zelfgemaakte cadeaubon voor een etentje bij jou thuis of een pot met spreuken en herinneringen. Andere goedkope cadeaus vind je het beste online. Ik gaf mijn onhandige vriendin laatst een telefoonhoesje van Casimoda. Zij hebben heel veel verschillende hoesjes, voor een goede prijs. Hierdoor kon ik haar echt een leuk en handig cadeautje geven zonder al te veel uit te geven.

Vind studentenkortingen

Gelukkig zijn er ook een heleboel winkels die je als student tegemoet komen met studentenkorting. Vraag bijvoorbeeld bij de kapper of je korting krijgt op vertoon van je collegekaart. Ook kun je bij de bioscoop in Leiden studentenkorting krijgen. Het loont dus zeker om een keer goed uit te zoeken waar je allemaal korting krijgt in Leiden met je studentenkaart.

Sluit de juiste verzekeringen af

Ook op de meeste verzekeringen kun je tegenwoordig studentenkorting krijgen. Het is daarom verstandig om goed uit te zoeken of het abonnement aansluit op wat je nodig hebt. Misschien heb je wel een te uitgebreide zorgverzekering of onnodig veel data bij je telefoonabonnement. Zoek dus goed uit wat je nodig hebt aan verzekeringen en check of je dezelfde verzekering ergens anders goedkoper kunt afsluiten. Zo kun je maandelijks veel geld besparen!

Doe verstandig boodschappen

Omdat je elke dag moet eten, kun je heel veel besparen als je slim boodschappen doet. Besparen op boodschappen doe je bijvoorbeeld door alle reclamefolders te bekijken. Aan de hand van de producten in de aanbieding kun je zo een goedkoop menu samenstellen. Ook is het handig om een boodschappenlijstje te maken en je eraan te houden. Zo voorkom je dat je allerlei onnodige producten in je mandje stop. Een laatste tip is om geen boodschappen te doen op een lege maag. Als je honger hebt, stop je sneller snacks en ander lekker eten in je wagentje.

Meer studentennieuws

Studentenleed onderbroek
Abonneren op