← Terug naar overzicht

Zo overleef je het schrijven van jouw scriptie

scriptie goedkoop printen

Je werkt er jarenlang naar uit en voor velen is het begin februari zover: het schrijven van je scriptie! Uit ervaring weten wij dat het een spannende en drukke periode wordt. Om ervoor te zorgen dat jij deze periode zo soepel mogelijk doorloopt, hebben wij onze beste tips op een rijtje gezet!

Maak een scriptie planning

Waarschijnlijk hoor je dit al vanaf dag één, maar met plannen kom je een heel eind. Als het niet jouw ding is, doe je het gewoon wat gemakkelijker. Bepaal voor jezelf wat de belangrijkste momenten zijn. Heb je tussendoor nog bepaalde feedbackmomenten met jouw afstudeerbegeleider? Zorg dan dat je de deadline hiervoor een paar dagen eerder zet. Dan geef je jezelf altijd wat speling. Reken er ook op dat je de laatste dagen sowieso veel stress hebt, ondanks een strakke planning. Je zal je afvragen of je alles wel goed genoeg hebt beschreven, of je alle bronnen op de juiste manier hebt benoemd en of je jouw onderzoeksvraag wel goed genoeg hebt beantwoord. 

Onderzoek de printmogelijkheden

Een goede voorbereiding is het halve werk. En iets waar je jarenlang naartoe hebt gewerkt en waar je nu een groot deel van je leven aan besteed (lees: ál je tijd), wil je natuurlijk wel mooi laten printen. Helaas kost dit vaak een hoop geld, maar wat ons betreft is dit dé tip: print het lekker thuis. Als je denkt dat 't helemaal niet mooi wordt, heb je het mis. Koop wat dikker printpapier, bestel online goedkope printerinkt en laat het vervolgens ergens professioneel inbinden. Niemand die ziet dat jij hier tientallen euro's hebt bespaard! ;-)

Zorg voor jezelf

Het klopt dat je het grootste deel van je tijd moet steken in je scriptie, maar je gaat het nooit volhouden als je al-tijd aan het werk bent. Plan daarom iedere week een vrije avond in. Ga met je vrienden uiteten of hang de hele avond lui op de bank. Door te ontspannen houd je het komende half jaar een stuk beter vol. Als je een hele dag aan jouw scriptie werkt is het belangrijk dat je pauzes inlast. Om het extra leuk voor jezelf te maken zorg je dat je jouw favo lunch bij je hebt, of jezelf trakteert op een lekker broodje. Neem als snack wat nootjes, of een cracker met avocadom, want dat zijn voorbeelden van voedsel die goed zijn voor je hersenen!

Wissel van werkplek

Of je vanuit een bedrijf werkt of vanuit de stiltehoek in de bibliotheek: afwisseling is goed! Zorg daarom dat je een paar keer per week werkt vanaf een andere studeerplek. Duik eens een koffietentje in Leiden in om te studeren! Door aan de slag te gaan aan je scriptie tussen mensen die daar met verschillende redenen zitten kan heel inspirerend werken. Misschien raak je in gesprek met iemand die toevallig iets weet van jouw scriptieonderwerp. Superleuk zulke spontane gesprekken! Die geven je gelijk weer motivatie en zin om je schouders eronder te zetten. You can do it!

Vier overwinningen!

Als jij tussendoor bepaalde producten moet opleveren tijdens je afstudeerperiode, moet je die mijlpalen vieren! Bedenk van te voren wat je jezelf cadeau wilt doen als je zo'n belangrijk punt hebt behaald. Zo weet je waar je het voor doet. Wil je graag een nieuw paar schoenen hebben? Bestel die dan als je goedkeuring hebt gekregen op je conceptversie van je scriptie. En ben je wel toe aan een vakantie als je eenmaal klaar bent? Trommel dan een vriend, zus of klasgenoot op om mee op vakantie te gaan. Een last-minute naar de zon, daar zegt toch niemand nee tegen? ;-)!

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op