← Terug naar overzicht

Zo studeer je beter in je studentenhuis

Thuis studie

We naderen het einde van het studiejaar en dat betekent een hoop deadlines en (online) tentamens. We kunnen ons op dit moment niet dagen opsluiten in de bieb om die deadlines te halen, maar moeten het thuis maar allemaal zien te redden. En dat kan best lastig zijn. Zeker als je in een gezellig studentenhuis woont. Met de tips hieronder kan je je studentenhuis omtoveren tot een fijne plek voor je studie!

Internet en tv

Niks is vervelender, dan dat je internet steeds wegvalt tijdens het maken van opdrachten. Nu waarschijnlijk al je huisgenootjes ook thuis zitten en iedereen gebruikmaakt van het internet en de televisie, is het belangrijk om een sterke verbinding te hebben. Het kan dan ook slim zijn om in deze periode - waarin het internet vaak overbelast is - eens te kijken of je huidige internet- en tv-pakket nog steeds bij jouw studentenhuis past. Is glasvezel internet mogelijk op jouw adres? Kijk dan eens wat dit kost. Internet via glasvezel is namelijk razendsnel!

Werkplek creëren 

Het is belangrijk dat je een fijne plek binnen je huis uitkiest als vaste werkplek. Als je het beste kan werken aan de eettafel, zorg dan dat je een fijne stoel hebt staan, al je spullen bij de hand hebt en je goed kan concentreren. Zelfs als er huisgenootjes binnenlopen. Schaf desnoods een geluidsdichte koptelefoon aan voor een optimale focus. Als je het beste kan werken in je eigen kamer, zorg dan dat je je werkplek en 'chillplek' gescheiden houdt. Ga werken aan je bureau en zorg dat hier al je spullen staan die je nodig hebt om te studeren. Het is heel verleidelijk om lekker vanuit bed te werken, maar dit draagt niet bij aan je productiviteit door de dag heen. Zorg er ook voor dat er genoeg licht naar binnenkomt, want dit helpt je om je energiepeil hoog te houden gedurende de dag. Een bak koffie doet natuurlijk ook wonderen!

Werk in blokken

Thuis studeren kan je concentratie al heel snel de das omdoen. Studeer dus in blokken, zodat je het voor jezelf iets makkelijker maakt. Vaak leer je maximaal 2 uur geconcentreerd en neemt dit daarna beetje bij beetje af. Werk dus in blokken van 2 uur. Neem daarna telkens even een korte pauze van een kwartiertje. Drink een bak koffie, klets even met je huisgenootjes, maak een wandeling en ga daarna weer aan de slag. Neem voldoende pauzes om door de dag heen productiever te blijven.

Beloon jezelf

Zorg dat je elke studiedag een doel stelt voor jezelf. Zoals een aantal hoofdstukken dat je moet hebben samengevat of tot hoever je je paper moet hebben geschreven. Door doelen voor jezelf te stellen, wordt het fijner om vooruitgang te boeken tijdens je studiedagen. En als je je doelen hebt behaald, is het ook belangrijk om jezelf te belonen! En de juiste beloning is natuurlijk een lekker drankje drinken met je huisgenootjes of een lekkere thuisbezorgde maaltijd. Inspiratie nodig om eten te bestellen? Lees dan ook onze blog met de lekkerste bezorgrestaurants in Leiden!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op