← Terug naar overzicht

Honours College: Leiden vs Delft

honours college

Naast je studie nog meer uitdaging nodig? Wil je extra studievaardigheden ontwikkelen, aan jezelf werken of je kennis verbreden? Dan is Honours College misschien wel wat voor jou! Lees hier de belangrijkste punten die je moet weten als je van plan bent deel te gaan nemen aan Honours College in Leiden of Delft!

Ik studeer Life, Science & Technology, een dual degree studie. Dit betekent dat is zowel onderwijs volg in Delft als in Leiden. Hierdoor kan ik deelnemen aan de Honours trajecten van beide universiteiten. De universiteiten focussen in hun trajecten net even op andere dingen, wat ik ook kort zal uitleggen in deze blog.

Wat is Honours College?

Het Honours Programm is opgericht voor studenten die meer kunnen en willen doen naast hun studie. De focust ligt op je kennis vergroten en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Je kunt zowel in je bachelor als in je master meedoen aan het Honours Programma, maar ik zal het vooral over het bachelorprogramma hebben. Je rond het bachelor Honourstraject af als je ook je bachelor haalt, dus je doet het echt bovenop je normale studie.

Honours trajecten Leiden

De programma’s van Delft en Leiden zijn erg anders. Waar Leiden de nadruk legt op het verbreden van kennis en het ontwikkelen van een bepaald wereldbeeld, focust het traject van Delft juist op zelfontwikkeling. Bij het Honours College van Leiden worden verschillende trajecten aangeboden, die elk op een ander studiegebied focussen. Denk bijvoorbeeld aan Bèta & Life Science, Law en Tackling Global Challenges. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een individueel samengesteld traject of een 2e Bachelor (Dubbele Bachelor Project) te gaan volgen naast je huidige studie. Je begint met een oriënterend vak in de tweede helft van je eerste jaar, waarna wordt bepaald of je aan de toelatingseisen voldoet en je in je 2e jaar verder mag het Honours Programma. Vanaf dat moment bepaal je voor een groot deel zelf waar je op wilt focussen en welke extra vakken je wilt volgen. Heel het Honours Programm levert je 30 EC (studiepunten) extra op.

Honours trajecten Delft

Het Honours Programm van Delft is dus meer gefocust op persoonlijke skills ontwikkelen. Als je dit traject gaat volgen heb je (als het goed is) aan het eind van je bachelor 20 EC extra behaald. In tegenstelling tot Leiden, start het programma in Delft pas in je 2e jaar. Het traject bestaat uit 2 delen; een interfacultair deel en een deel wat vanuit je eigen opleiding wordt georganiseerd. Het interfacultaire gedeelte is bijna geheel gericht op persoonlijke ontwikkeling, maar je kunt bijvoorbeeld ook stage lopen in het buitenland. Een van de gaafste stages vind ik zelf CERN Summerschool. Bij deze stage kom je in contact met het CERN-instituut in Zwitserland, waarna je samen met studenten van andere universiteiten (ook uit het buitenland) een opdracht gaat doen. Het andere deel van het Honours Programma in Delft is dus specifiek per studie, zodat je je nog verder kunt verdiepen in de stof die jouw studie aanbiedt. 

Voordelen

Honours College levert veel voordelen op als je kijkt naar persoonlijke ontwikkeling, maar ook op professioneel vlak. Hier lever je wel wat vrije tijd voor in, maar dit is het zeker waard! Na afronding van het programma ontvang je een certificaat en daarnaast wordt het vermeld op je diploma. Door contacten die je opdoet tijdens het traject, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Honours College is namelijk een mooie aanvulling op je CV! En daarnaast worden heel veel activiteiten georganiseerd, ook buiten de universiteit, zoals reizen of borrels. Hierbij leer je enorm veel nieuwe mensen kennen, misschien wel vrienden voor de rest van je leven!

Toelatingseisen

Niet iedereen mag zomaar Honours doen, dus er zijn toelatingseisen. Zo moet je nominaal studeren, je P-in-1 gehaald hebben (al je punten in je eerste jaar gehaald hebben) en letten ze erg op je houding en motivatie. Daarnaast geldt voor Delft nog dat je cijfergemiddelde een 7,5 moet zijn. Maar als je laat zien dat je graag mee wilt doen aan Honours College en er hard voor wilt werken, komt dat helemaal goed!

Wist je dat wij een assessment hebben gemaakt speciaal om je softskills te leren kennen? Meld je aan voor ons assessment en we sturen je gelijk de link toe!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op