← Terug naar overzicht

Studiekeuze; hoe pak je dat aan?

Kiezen voor een bepaalde opleiding, dat doet iedereen op zijn eigen manier. Na al voorgesorteerd te hebben op de middelbare school, is de keuze voor een mogelijke studie nog steeds enorm. Dat is een luxe die wij hier hebben in Nederland, maar het kan je studiekeuze ook moeilijker maken. Daarom heb ik in deze blog beschreven hoe ik het heb aangepakt!

Middelbare school

Ik ben al vrij vroeg begonnen met oriënteren op mijn vervolgopleiding. Door gewoon websites af te zoeken zoals jouwstudie.nl en informatiefolders aan te vragen, krijg je al snel een globaal beeld van een studie. Daarna kun je vaak al een onderscheid maken tussen studies die je wel interessant lijken en studies die je jezelf echt niet ziet doen. Doordat je al een profiel hebt gekozen op de middelbare, vallen soms ook al studies af. Je kunt ook docenten, mentoren of decanen vragen stellen over mogelijke vervolgopleidingen, want zij hebben hier al meer ervaring in dan jij. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld ook in contact brengen met oud-leerlingen die je meer kunnen vertellen over hun keuzeproces of hun huidige studie

Open dagen

Wat is de beste manier om een goede indruk te krijgen van wat een bepaalde studie inhoudt? Juist, open dagen. Als je een beetje een idee hebt van de studierichting die je op wilt, zou ik zo veel mogelijk open dagen gaan bezoeken. Je leert de studie echt kennen, door te luisteren naar presentaties en te praten met hoogleraren en studenten. Maar daarnaast krijg je ook een goed beeld van de universiteit en de campus waar jij binnenkort (misschien) rond gaat lopen.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid mensen op de open dagen, want vanaf je eerste studiejaar zul je beseffen dat lessen op de universiteit in veel grotere groepen gaan dan dat je op de middelbare gewend was. Ik ben ook gaan kijken bij universiteiten die wat verder weg lagen van Delft, omdat ik de inhoud van een studie belangrijker vond dan de ligging van de universiteit. Dit raad ik ook echt aan voor iedereen die nu een studiekeus moet maken!

TIP: bedenk wel dat je je het best snel in kunt schrijven voor een kamer (via Kamernet bijvoorbeeld) als je een studie wilt doen aan een universiteit die ver van huis ligt! 

Meeloopdagen en proefstuderen

Als je een paar studies op het oog hebt die je interessant lijken, kun je je er verder in verdiepen door een meeloopdag te doen of deel te nemen aan proefstuderen. Hierdoor krijg je een kijkje in het studentenleven en weet je meteen hoe een normale dag als student eruitziet. Waar een open dag vaak gericht is op studenten werven met mooie verkooppraatjes, is een meeloopdag oprecht en vaak in wat kleinere groepjes. De meeste meeloopdagen en proefstudeeractiviteiten zijn al vroeg in het schoojaar, dus schrijf je op tijd in! Geen zin om helemaal naar de universiteit te reizen? Veel universiteiten organiseren ook online proefstudeerdagen, die je op je eigen tijd en plek kunt doen. Het nadeel aan deze online dagen is wel dat je daarbij niet in contact komt met studenten en over hun ervaringen kunt horen.

Studiekeuzecheck

De meeste studies vragen je na je inschrijving om deel te nemen aan een studiekeuzecheck. Dit kan in de vorm van een test, proefcollege of gesprek met de decaan zijn, online of face-to-face. Door deze check kan jijzelf, maar ook de onderwijsinstelling, goed inschatten of jij bij deze studie past. Als je je bijvoorbeeld hebt ingeschreven voor meerdere studies, kun je je zelfs na deze check nog uitschrijven voor deze opleiding. Je zit nergens aan vast, dus deze check is alleen maar handig!

Ga jij na de zomer studeren en weet je niet goed wat je kan verwachten? Wij helpen je graag en loodsen je er doorheen. Op onze website vind je heel veel informatie. Van studeren tot het vinden van het kamer, en van de leukste feestjes tot de beste studeerplekjes in jouw studentenstad. Je leest alles wat jij wilt weten over studeren op onze pagina 'Studeren'. En als je vragen hebt, dan kun je ons altijd een mailtje sturen. We helpen je graag :-)

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op