← Terug naar overzicht

Laatste maand thuis studeren doorkomen voor de zomervakantie

thuis studeren

Door de huidige coronacrisis zitten studenten al maanden thuis. In het begin zag je hier nog de voordelen van in: lekker in je pyjama college volgen op je eigen tijdstip, eventueel gezellig samen met huisgenoten en onbeperkt koffiemogelijkheden bij de hand. Nu deze situatie al lang aanhoudt, begint het toch wel erg saai en eenzaam te worden. Niet even dat fijne praatje met je studiegenoot of het waardevolle contact met een interessante docent. Ineens zie je in dat naar je onderwijsinstelling gaan best wel leuk is en zoveel meer dan alleen het volgen van een college of werkgroep. Het kan moeilijk op te brengen zijn om je aan je planning te houden, terwijl deadlines wel degelijk blijven staan. Nu het einde van het studiejaar nadert is het van belang je vakken netjes af te ronden. Hoe maak je dat mogelijk in deze tijd en kom je de laatste maand studeren voor de zomer door? Dat lees je in deze blog. 

Maak het haalbaar

Je kent het vast wel: je hebt 10 doelen opgesteld voor een dag maar aan het eind heb je er maar 5 bereikt. Dit is ontzettend demotiverend en werkt niet bepaald bevorderend. Het is daarom van belang dat je haalbare doelen stelt voor jezelf. Als je jouw doelen daadwerkelijk haalt, ben je tevreden en trots op jezelf. Hieruit vloeit motivatie om de dag erop weer lekker aan de slag te gaan.

De truc is om aan het begin van de dag een planning of to-do lijst te maken waarvan je sowieso alle taken af kan strepen. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van de ABCDE-methode van Brian Tracy, een bekende auteur gespecialiseerd in zelfontwikkeling en timemanagement. Hij stelt dat het van groot belang is om onderscheid te maken tussen hoogwaardige taken en taken die in principe nutteloos zijn. Dit doe je door aan iedere taak een letter toe te wijzen:

  • ‘A’-items zijn taken die je moet doen en het grootste resultaat opleveren. Denk aan het afronden van je paper voor de deadline. Geef maximaal 3 taken dit label.
  • ‘B’-items zijn dingen die je zou moeten doen. Ze zijn belangrijk, maar de wereld vergaat niet als je het morgen doet.
  • 'C’-items zijn taken waarvan je het zelf fijn zou vinden als ze gebeuren, maar waarvan het niet nodig is dat ze gebeuren.
  • ‘D’-items zijn taken die je delegeert, waardoor je meer tijd overhoudt om aan de ‘a’-taken te werken.
  • ‘E’-items zijn de kleinste en meest onbenullige taken die je moet elimineren. Een voorbeeld is het checken van je social media.

Na het maken van de lijst is het van belang tijd in te plannen voor de verschillende soorten taken. Plan ‘a’-taken op tijden van de dag dat je het meest productief bent. Voor velen is de ochtend hiervoor het juiste moment. Weet jij echter dat je ’s ochtends nog wat slaperig bent en je je eind van de middag het best kan concentreren? Pas hier dan je planning op aan: verricht ’s ochtends ‘b’- en eventueel ‘c’-taken en bewaar de ‘a’-taken voor de middag. Daarnaast is het van groot belang dat je elke (‘a’)-taak waar je mee start ook daadwerkelijk afrondt voor je aan een ander taak begint. Komen er ideeën in je op voor een andere taak? Schrijf deze op en laat ze even links liggen. Pas wanneer de belangrijke ‘a’-taak of –taken zijn afgerond, pak je dit lijstje erbij en begin je aan een andere taak. 

De juiste randvoorwaarden

Naast het maken van een gedegen planning, is het van belang ervoor te zorgen dat je zowel mentaal als fysiek lekker aan de slag kan. Een eerste tip is het inrichten van een opgeruimde en rustige werkplek. Pas als jouw werkplek rustig en opgeruimd is, is je hoofd dat ook. Ga dus niet in de woonkamer van je studentenhuis zitten, maar ruim je kamer op en richt hier een fijne werkplek in.

Daarnaast is het van groot belang om genoeg pauzes te nemen tijdens het studeren, misschien wel meer dan normaal. Daarbij is het verstandig ervoor te zorgen dat je studie afwisselt met leuke, sociale activiteiten die nog mogelijk zijn. Door alle maatregelen rondom het coronavirus gaan feestjes, borrels of avondjes met vrienden niet meer door. Je hebt dus veel minder afleiding. Dit kan ertoe leiden dat het lastig is je elke dag weer opnieuw te motiveren en concentreren. Verwijt jezelf dit niet, het is normaal. Waar je eerst gewend was studie af te wisselen met een sociaal leven, ligt dat tweede nu zo goed als stil. Bedenk manieren om jezelf toch op te vrolijken met fijne activiteiten en contacten. Plan online koffie uurtjes in met vrienden of doe samen een online pubquiz. Zorg dat een deel van je ontspannende activiteiten buiten plaatsvindt en dat je actief bent: zowel buitenlucht als beweging zijn zeer bevorderend voor een goede concentratie en motivatie.

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op