← Terug naar overzicht

Klaar met die studentenkilo’s? Ga (weer) voetballen!

studenten sport

Al die borrels en feestjes zijn natuurlijk hartstikke leuk, tot je ‘goh, je bent wel iets zwaarder geworden’ te horen krijgt. Gelukkig is er studentenvoetbal, de leukste manier om als student een beetje fit te blijven.

Sportvereniging

Vrijwel alle studenten krijgen er op een gegeven moment mee te maken. Je komt weer eens een weekend bij je ouders en gelijk is het raak, je ouders – die zelf niet sporten, want ‘wij fietsen naar ons werk, dus eigenlijk sporten wij elke dag’ – wijzen je op de ‘elephant in the room’. Jij zelf dus.

Leiden kent een hoop sportverenigingen, sommige zelfs met een hele eigen studentenvereniging er omheen gebouwd. Maar voor veel studenten is dit te veel, zeker wanneer je al bij een ‘gewone’ studentenvereniging zit. Eén ontgroening en één vaste borrelavond is wel genoeg. Er is echter een oplossing, zeker voor wie dol is op voetbal.

LSVV ’70

De Leidse Studenten Voetbal Vereniging bestaat namelijk uit studenten en oud-studenten die gewoon lekker een balletje willen trappen en een biertje willen drinken. Een keer in de week trainen en een keer in de week een wedstrijd spelen. Geen verplichtingen, alleen maar lol maken met elkaar. Het is daardoor een bonte verzameling figuren geworden. Van oud-profvoetballers tot figuren die de bal over de zijlijn lopen omdat ze niet helemaal wakker zijn, en vrije geesten tot studerende strebers. Voor alle niveaus is er wel wat te vinden, als je maar student bent of was.

Zelfspot

Een belangrijk onderdeel van de cultuur bij LSVV is een gezonden dosis zelfspot. Op de website zijn talloze columns te vinden waarin de heldendaden van de teams worden omschreven. Soms halen de streken van LSVV zelfs de landelijke media, zoals de dag dat de club aankondigde de oud-eredivisionist Simon Cziommer had aangetrokken. Later maakte de club bekend dat hij was afgetest, omdat hij ‘te fit zou zijn’.

De regio in

Als student kun je best wel in je eigen bubbel leven. Een bubbel die bestaat uit studiegenoten, een studentenvereniging en af en toe familie en vriendjes van vroeger. Voetbal bij LSVV is studenten tegen bouwvakkers, katerige jongeren tegen vaders met (ook) een bierpens en bouwvakkersdecolleté. Je reist ervoor ook de hele provincie door, sta je het ene weekend in de duinen te spelen tegen Katwijk, een week later staat er alweer een wedstrijd in de Bollensteek op het programma. En na de wedstrijd steevast met het team de kantine in, om daarna gewapend met een biertje en een patatje de wedstrijd na te evalueren.

Waarom lid worden?

LSVV is weliswaar een vereniging die bestaat uit studenten, maar is geen studentenvereniging. Het is daarom vooral een laagdrempelige en waardevolle toevoeging aan je studentenleven. Je blijft fit(ter), leer leuke nieuwe mensen kennen, ziet niet alleen iets van Leiden, maar ook van de omgeving en de samenleving. Fulltime studeren betekent doorgaans dat je grote droom als professioneel voetballer voorgoed de prullenbak in kan, maar dat betekent niet dat je niet meer van het spelletje kan genieten. Kijk vooral eens op de website, in het slechtste geval kun je jezelf een tijdje vermaken met de hilarische verhalen, in het beste geval ga je lekker voetballen naast je studie, borrels en feestjes!

Lijkt een studentenvereniging jou wel wat, maar niet per se een sportvereniging? Hier vind je een overzicht van alle studentenverenigingen in Leiden.

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
Abonneren op