← Terug naar overzicht

De vijf leukste natuurgebieden rondom Leiden

Word jij ook helemaal gek van de lockdown? Gelukkig kun je nog wel lekker naar buiten gaan en de prachtige natuurgebieden in de buurt van Leiden ontdekken. Lees snel verder voor de vijf beste plekken om je hoofd leeg te maken!

Pan van Persijn

Zin om Leiden even helemaal te ontvluchten? Ga dan eens naar Pan van Persijn (oftewel het Panbos). Dit prachtige natuurgebied ligt in Katwijk aan Zee, waar je met de fiets of de bus zo bent. In dit bos kun je heerlijk wandelen door de verschillende wandelroutes te volgen, maar het is ook ideaal voor een picknick, als straks het zonnetje weer gaat schijnen. Voor het Panbos betaal je wel 2 euro entree, zodat de gemeente dit gebied kan onderhouden.

Kagerplassen

Ten noorden van Leiden vind je de Kagerplassen. In dit waterrijke gebied kun je uren door de polders dwalen, uitkijken over de meren en écht tot rust komen. Bij mooi weer is het Joppe een populair zwemmeer, maar ook bij wat minder weer is dit stukje natuur prachtig.

Polderpark Cronesteyn

Dit gebied heeft echt alles. Je kunt er een lange wandeling maken (door het park ligt zo’n 6 kilometer aan wandelpaden), je kunt gaan voor een lekkere picknick op het gras met prachtig uitzicht en je kunt wat drinken halen bij de Tuin van de Smid. Polderpark Cronesteyn is altijd druk bezocht, maar door de omvang heb je weinig last van andere mensen. En het ligt ook nog eens vlakbij de binnenstad!

Vlietland

Ongeveer 20 minuten fietsen vanaf de binnenstad kun je het Vlietland vinden. Dit grote natuurgebied heeft bestaat uit meren, sloten, grote grasweiden en bossen. Watersporten is hier bij mooi weer heel goed mogelijk, maar ook wandelen, fietsen of gewoon relaxen op het gras kan hier goed.

Strand

Het is misschien wel iets verder weg, maar het strand is altijd een heerlijke plek om uit te waaien! Zelfs als de zon niet schijnt. Katwijk en Noordwijk zijn maar een halfuurtje met de bus en als je daar eenmaal bent kun je uren over het strand, door de duinen of langs de boulevards lopen. Heerlijk!

Niet zo'n zin om het huis uit te gaan? Gelukkig zijn er genoeg leuke online activiteiten die je met vrienden kunt doen!

Meer studentennieuws

Abonneren op