U bent hier

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kun je ervoor kiezen om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Deze ervaring wordt door veel studenten als erg leerzaam gezien, maar is daarnaast ook een echte verrijking van je studententijd.

Je leert namelijk niet alleen iets in de theorie, maar komt ook in aanraking met verschillende culturen en houdt er een onvergetelijke ervaring aan over. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk als je in het buitenland wilt studeren?

Wij hebben alvast wat zaken voor je uitgezocht op het gebied van studeren in het buitenland.

Studie in het buitenland

Wil jij je gehele studie in het buitenland volgen? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om informatie op te zoeken over het onderwijssysteem van het betreffende land. Zo kan de waardering van diploma’s verschillen met de waardering van diploma’s in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om informatie te zoeken over de mogelijkheid om studiefinanciering of een beurs te krijgen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Studie- of stageperiode in het buitenland

Wanneer je voor een studie- of stageperiode naar het buitenland wilt, hangen de mogelijkheden van je onderwijsinstelling af. Bij veel opleidingen is het mogelijk om voor een kortere of langere periode naar het buitenland te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een meeloopstage, vakken volgen aan een buitenlandse onderwijsinstelling of meedoen aan een uitwisselingsproject. Het is daarom belangrijk om hier tijdig informatie over aan te vragen. Jouw onderwijsinstelling kan je daarnaast ook helpen bij het aanvragen van een beurs en je adviseren op het gebied van verzekeringen, visum en inentingen.

Checklist Studeren in het buitenland

Ben jij van plan om in het buitenland te studeren? Dan is het een must om op tijd aan je voorbereiding te beginnen! Begin ongeveer een jaar voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goed begin is immers het halve werk! In de checklist hieronder kan je zien wat je allemaal moet regelen om te studeren in het buitenland.

  1. Bepaal de studieperiode die je in het buitenland wilt doorbrengen
  2. Stem je keuze af met je opleiding
  3. Zoek naar een opleiding, project of stageplek in het buitenland
  4. Verzamel informatie over de studiepunten of diploma-erkenning
  5. Vraag een beurs aan en regel je studiefinanciering
  6. Vraag een visum en vergunningen aan
  7. Regel een verblijfplaats/huisvesting
  8. Sluit de juiste (reis)verzekeringen af
  9. Boek je reis
  10. Geniet!

Kan je een taalreis combineren met je studie?

Bij sommige studies is dit mogelijk, maar meestal niet. Vraag het altijd eerst na bij jouw studieadviseur. Als het wel kan is het mooi meegenomen. Kan het niet, dan zou je wellicht je studie even stop moeten zetten om een taalreis te doen of kijken of er een taalreis is die precies in de zomervakantie valt.

Wat moet je zelf regelen naast de reis

Dit verschilt erg per organisatie waar je je reis boekt. Bij sommige organisaties koop je een all-in-pakket, met vlucht, kamer, studie en studiemateriaal. Bij sommige organisaties mag / moet je de reis en het verblijf zelf regelen. Zoek dit dus goed uit van te voren.

Daarnaast is het ook verstandig om goed te kijken naar het aanvragen van een visum en hoe het zit met je (zorg)verzekering in het buitenland.

Hoe lang duurt een taalreis of studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland kan meestal in drie verschillende lengtes: een semester (vijf maanden), een studiejaar (acht maanden) en een verlengd studiejaar (tien maanden). Een korte taalreis kan vaak al vanaf 2 weken. Er is dus voor ieder wat wils en voor elke periode hebben wij een passend programma!

Is er tijdens een taalreis ruimte voor andere activiteiten?

Ja, zeker. Zoals ik eerder noemde heb je van maandag tot en met vrijdag gemiddeld 4,5 uur per dag les. Dit betekent dat je genoeg vrije tijd hebt om zelf andere dingen te ondernemen. Daarnaast organiseren onze scholen ook elke dag een  recreatieve activiteit.

Welke vereisten zijn er om mee te mogen op reis?

Meestal moet je minimaal 16 jaar zijn om in het buitenland te gaan studeren of een taalreis te doen, maar dat verschilt per organisatie en land.

Kun je stufi door laten lopen tijdens de reis of is er een mogelijkheid om een beurs/lening aan te vragen?

Het is helaas vaak niet mogelijk om je studiefinanciering door te laten lopen, tenzij de studiereis onderdeel is van jouw vaste programma van jouw opleiding en je vanuit jouw studie in het buitenland gaat studeren.

Lees ook

Abonneren op