U bent hier

Van mbo naar hbo

Ben je in het bezit van een niveau 3 of 4 diploma van het mbo en denk je erover om door te studeren? Een hbo-diploma vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. En jij als mbo'er hebt veel voordelen als je de overstap maakt. Je bent gewend om in een projectgroep te werken, om zelfstandig te werken en beschik jij over de kennis op jouw vakgebied en de praktijkervaring die je bijvoorbeeld op je stages hebt opgedaan.

Wat kun je verwachten op het hbo?

Het hbo is wel echt anders dan het mbo. Dingen die ons echt opvielen zijn:

  • Leeftijdsverschil tussen klasgenoten

Het eerste wat je zal opvallen is dat de leeftijd per student in de klas erg verschilt. Dit komt doordat een deel van je klasgenoten direct is doorgestroomd vanuit de middelbare school, anderen bezig zijn met een tweede studie of dat weer anderen (net zoals jij) eerst een mbo-opleiding hebben gevolgd. De kans is dus groot dat je zelf 21 bent en in de klas komt met mensen van 17. Dit is in het begin even wennen, maar als je je hierop aanpast ben je er in no time aan gewend. Pluspunt: je hebt altijd wel een aantal leeftijdsgenootjes in je klas zitten ;).

  • Niveauverschil

Ook zal je merken dat het niveau in de klas heel erg verschilt per persoon. Over het algemeen hebben de studenten die van de havo afkomen net een ander denkniveau dan mensen van het mbo. Laat je hierdoor niet afschrikken! Dit komt doordat het niveau van havisten beter aansluit op het hbo dan het niveau van mbo’ers. Na enige tijd zal je merken dat dit verschilt afneemt.

  • Huiswerk

Laten we ook de hoeveelheid huiswerk niet vergeten. Je zal merken dat je vanaf dag 1 al huiswerk moet gaan maken om ervoor te zorgen dat je bijblijft. Als je dit in de eerste weken al niet doet, gaat het heel lastig worden om een inhaalslag te maken. Zorg er dus voor dat je gemotiveerd naar school gaat en je huiswerk op tijd maakt.

  • Last but not least: plezier!

Als laatste zal je merken dat het hbo ook onwijs veel leuke dingen met zich meebrengt. Denk hierbij aan een studietrip naar het buitenland of een stage bij een gaaf bedrijf. Ook zijn er allemaal studentenverenigingen die jou er graag bij willen hebben! En ten slot krijg je met je hbo-pasje toegang tot de leukste studentenfeesten.

Stages tijdens het hbo

Op het hbo moeten de studenten ook stages lopen. Je zal echt gaan merken dat de ervaring die je hebt opgedaan tijdens de stages op het mbo heel handig zijn tijdens een studie op het hbo. Veel meer werkgevers stellen hogere eisen dus is het nooit verkeerd om door te studeren ;) Mocht je twijfelen, kan je altijd een introductiegesprek aanvragen bij een van de scholen waar het jou leuk lijkt om te studeren. Zij hebben vaak genoeg te maken met mbo-studenten die naar het hbo gaan.

Voorbereiden op het hbo

Studeren op het hbo is wel daadwerkelijk anders dan op het mbo, je moet veel zelfstandiger werken en de studiedruk ligt ook aanzienlijk hoger. Om te zorgen dat je niet voor verassingen komt te staan, is het goed om je eens aan te melden voor een meeloopdag of een opendag bij een hbo-opleiding naar keuze.

Tip: Lees ook het interview met Judith, die van het mbo naar het hbo is gegaan.

Geen studiefinanciering

Helaas krijg je tegenwoordig geen studiefinanciering meer. Bekijk dus vooraf goed wat jouw hbo-studie kost en bedenk je ook vooraf hoe je het wilt financieren. Je kunt een lening aangaan bij het DUO, maar je kunt kijken of je ouders het kunnen financieren of er zelf voor werken. (Er is tegenwoordig namelijk geen limiet meer hoeveel je mag verdienen naast je studiefinanciering.)

Lees ook

reading
Abonneren op