U bent hier

Gemeente Leiden

Bij de gemeente Leiden kun je alle zaken regelen die te maken hebben met wonen in Leiden. Bij de gemeente Leiden kun je je rijbewijs en paspoort aanvragen, maar je ook inschrijven als bewoner van de stad. We hebben de belangrijkste zaken als je gaat wonen en studeren in Leiden voor je op een rijtje gezet.

Hoe schrijf ik me in bij de gemeente Leiden?

Ga je in Leiden wonen tijdens je studententijd? Dan moet je je adres doorgeven aan de gemeente Leiden. Je kunt hiervoor, op afspraak, terecht bij de stadswinkel van de gemeente Leiden. Je kunt ook online je verhuizing melden via het digitale loket. Je hebt het volgende nodig om je inschrijving compleet te maken:

  • Een geldig identiteitsbewijs. Is je identiteitsbewijs verlopen? Een nieuw identiteitsbewijs of paspoort vraag je ook makkelijk aan via de gemeente.
  • Een ondertekend huurcontract
  • Een getekende verklaring van de hoofd- / verhuurder
  • Bij antikraak: een getekende gebruikersovereenkomst

Belangrijk als je gaat verhuizen binnen of naar de gemeente Leiden

Het is belangrijk dat je je verhuizing op tijd regelt. Ben je te laat met het doorgeven van je verhuizing? Dan heeft dit gevolgen voor het terugbetalen van (huur) toeslagen, parkeervergunning, maar ook voor je studiefinanciering bij DUO. Je moet dan mogelijk een deel van de ontvangen toeslagen terug betalen. Ga je ergens anders studeren en verhuis je naar een andere gemeente dan Leiden? Dan hoef je alleen je verhuizing door te geven aan je nieuwe gemeente. Je nieuwe gemeente zorgt ervoor dat je uitgeschreven wordt bij je oude woonplaats.

Let op: geef je je verhuizing later dan 5 dagen nadat deze plaatsvond door? Dan verwerkt de gemeente Leiden de datum van ontvangt als verhuisdatum.

Huurteam

Leiden krijgt een Huurteam dat huurders gaat helpen die problemen hebben met hun huurhuis, bijvoorbeeld in het contact met hun huisbaas, door een te hoge huurprijs of door achterstallig onderhoud. Het huurteam wordt nu opgericht. Tot het huurteam er is, kan je terecht bij de Leidse Rechtswinkel. De medewerkers kunnen je adviseren en je, indien gewenst, doorverwijzen voor een huurprijscheck. De hulp van de Rechtswinkel is kosteloos.

De Leidse Rechtswinkel is van maandag t/m donderdag telefonisch bereikbaar op 071-5141516 of per mail via info@leidserechtswinkel.nl. Als je aanloopt tegen problemen met je huisbaas of met een kamer- of woningbemiddelingsbureau, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Melding maken bij de gemeente

De gemeente Leiden stelt het op prijs als je helpt om de kwaliteit van de gemeente hoog te houden. Heb je een kapotte lantarenpaal, vuil op straat, schuine verkeerspalen of een gat in de weg gezien? Meld dit dan bij de gemeente Leiden via het digitale loket. Je melding wordt dan zo snel mogelijk in behandeling genomen.

De gemeente bezoeken

De stadswinkel is het centrale punt waar je in Leiden terecht kunt voor alle gemeente zaken. Houd er wel rekening dat het druk kan zijn. Het is het makkelijkste als je van tevoren een afspraak maakt. Je kunt online gemakkelijk een afspraak maken via de website van de gemeente Leiden. Houd je digi-D bij de hand als je een afspraak wilt maken, deze heb je nodig bij het online loket. 

Heb je meer vragen aan de gemeente Leiden? Dan kun je altijd langsgaan of contact opnemen met de gemeente Leiden.

Contactgegevens gemeente Leiden

Het telefoonnummer van de gemeente Leiden is: 14 071. Bel je uit het buitenland? Dan kun je bellen op: +31 71 5 165 165. De gemeente is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur.

Tip: op de overzichtspagina van de gemeente vind je een overzicht van alle (kleine) zaken die je (online) kunt regelen bij de gemeente!

Adres gemeente Leiden

Bezoekadres: Bargelaan 190, Leiden.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de gemeente Leiden.

Lees ook

Leiden avond
Abonneren op