Skip to main content
Hoe maak je een goed cv?

Er zijn verschillende manieren om een curriculum vitae (cv) te maken. Toch zie je bij de meeste cv’s een soortgelijke opbouw terugkomen. Dit is natuurlijk ook niet fout, maar het kan wel een stuk origineler. Het belangrijkste is dat jouw cv overzichtelijk is en de juiste informatie bevat. Je vindt op deze pagina wat er allemaal in je cv moet staan. Ook geven wij je een aantal tips voor de opbouw van je cv!

Opbouw cv

Onderstaande gegevens staan meestal op een cv:

  • Personalia
  • Opleidingen
  • Werkervaring
  • Stages
  • Nevenactiviteiten
  • Overige vaardigheden

Chronologische volgorde van een cv

Bij de opbouw van je cv zet je de ervaringen die het meest recent zijn bovenaan en wat het langst geleden is onderaan. Zo ziet een werkgever meteen de meest recente (en vaak ook de interessantste) ervaringen bovenaan staan. Het is namelijk niet interessant voor een werkgever om eerst te lezen welke middelbare school je hebt afgerond, terwijl je komt solliciteren op een functie waarvoor je net jouw wo-opleiding hebt afgerond! Begin dus bij elk onderwerp met de meest recente zaken.

Cv aanpassen per sollicitatie

Je kunt je cv ook aanpassen per functie waarop je gaat solliciteren. Zeker als je wat meer werkervaring hebt, is het verstandig om de werkervaring uit te lichten die goed past bij de (bij)baan waarop je solliciteert. 

Personalia

Bij personalia zet je gegevens over jezelf neer. Sommige mensen zetten hun BSN/sofinummer op hun cv, maar dit is niet verplicht. Op een cv staan meestal de volgende persoonlijke gegevens:

  • Voornaam
  • Achternaam
  • Adres
  • Postcode en plaats
  • Telefoonnummer
  • E-mail (Let op: gebruik geen onprofessioneel mailadres zoals crazychick@...)
  • Geboortedatum en -plaats
  • Nationaliteit
  • Geslacht
  • Burgerlijke staat
  • Rijbewijs (optioneel tenzij het een vereiste is voor de functie)
  • LinkedIn-profiel (optioneel: zorg wel dat alles wat op je cv staat klopt met je LinkedIn-profiel)
  • Facebook0profiel (optioneel: alleen als het iets toevoegt aan de vacature waarop je solliciteert en zorg dat alle party pics zijn weggehaald!)

Foto op je cv

Het toevoegen van een foto is niet verplicht, maar wordt vaak wel gewaardeerd. Als je een foto op je cv plaatst, zorg dan dat het een professionele foto is. Bijvoorbeeld een foto waarop je glimlacht, professioneel gekleed bent en voor een egale achtergrond staat. Een vakantiefoto waar je in zwembroek of bikini op staat of een foto met allemaal feestende vrienden om je heen is echt not done!

Opleidingen

Bij opleidingen benoem je de opleidingen die je hebt gevolgd. Zet hier alleen echte opleidingen neer en geen cursussen. Als je cursussen hebt gevolgd kun je hiervoor een apart kopje aanmaken. Denk er weer aan dat je de meest recente opleiding bovenaan het lijstje zet.

Werkervaring

Ook bij werkervaring begin je met je laatste baan of werkervaring en dan werk je verder terug. Benoem bij werkervaring in ieder geval bij welk bedrijf je hebt gewerkt, in welke plaats het bedrijf gevestigd was, wat de functie was en tijdens welke periode je hier werkzaam was. Daarnaast is het goed om grofweg te beschrijven wat je functie inhield. Gebruik hier niet te veel volzinnen en houd het kort.

Stages

Hier noem je de stages die je, tijdens je studie, hebt gelopen. Dit kopje heeft dezelfde opbouw als werkervaring, maar je kunt de stages ook bij werkervaring plaatsen. Benoem ook duidelijk wat je tijdens je stage deed. Was het een meewerkstage of werkte je aan je scriptie of een project? Zet dit erbij.

Nevenactiviteiten

Bij nevenactiviteiten benoem je o.a. vrijwilligerswerk of andere werkzaamheden die je onbetaald hebt gedaan (commissies, bestuur, training aan een jeugdteam etc.). Houd ook hier dezelfde opbouw aan als bij werkervaring en stages.

Er zijn veel bedrijven die nevenactiviteiten erg belangrijk vinden, omdat zij dit zien als een persoonlijke ontwikkeling die je alleen met studeren niet meemaakt. Als je lid wordt bij een studentenvereniging, kun je vaak veel nevenactiviteiten opdoen via de verschillende commissies. Erg nuttig dus!

Overige vaardigheden

Talen

Benoem welke talen je kunt spreken of schrijven en benoem ook hoe goed je deze talen beheerst met bijvoorbeeld: moedertaal/vloeiend/goed/redelijk/matig. Beheers je een taal alleen maar met de 3 woorden waarmee je een biertje in het buitenland kunt bestellen, dan hoef je dat natuurlijk niet op je cv te zetten.

Softwarekennis

Met welke computerprogramma's kun je werken? Benoem deze als het met de functie te maken heeft of van waarde kan zijn voor het bedrijf waar je solliciteert. Specifieke programma’s als Illustrator en Photoshop of dat je kunt programmeren in C++ of HTML, staat vaak goed op je cv. Denk ook aan boekhoudprogramma’s als dit waardevol kan zijn voor de functie of het bedrijf. Let op: Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Outlook heeft als verzamelnaam Microsoft Office. Maar mocht je in één programma uitblinken, dan is het juist goed om deze los te benoemen.

Social media

Er wordt ook steeds meer gevraagd naar ervaring met social media. Dit is bijvoorbeeld het werken met Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat of WhatsApp. Houd hierbij in gedachten dat werken met social media iets anders is dan dat je jouw eigen tijdlijn heel actief bijhoudt. Als er in een vacature wordt gevraagd om ervaring met social media, dan moet je bijvoorbeeld weten hoe je een bedrijfspagina moet opzetten, hoe je statistieken kunt uitlezen, hoe je een promotiecampagne kunt opzetten etc. Noem social media dus alleen als je er echt mee kunt werken.

Cursussen en diploma's

Heb je veel cursussen gevolgd? Dan kun je er ook voor kiezen om nog een apart kopje toe te voegen met cursussen. Deze kun je het beste voor of na nevenactiviteiten plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een cursus klantvriendelijkheid, EHBO, omgaan met lastige klanten of een cursus webdesign.

Interesses en hobby’s

Dit stukje is niet verplicht, maar kan het bedrijf wel een beter beeld van jouw persoonlijkheid geven. Benoem hier daarom interesses en hobby’s die passen bij het beeld dat je de organisatie wilt geven. Benoem bijvoorbeeld een sport, een serieuze hobby of een grote passie. Dingen als shoppen en dingen met vrienden doen, kun je beter achterwege laten.

Eigenschappen

Ook een stukje over jouw eigenschappen of soft skills is niet verplicht, maar kan de organisatie waar je solliciteert wel een beter beeld van jou geven. Bepaal dus zelf of je dit nodig vindt of niet. Als je ervoor kiest om wel jouw eigenschappen te beschrijven, maak dan niet een lijst van 30 eigenschappen. Beter is om in 2 à 3 regels een korte omschrijving van jouw eigenschappen te geven. Je kunt ook ons gratis assessment doen om er achter te komen welke soft skills jij bezit!

Tip: vraag iemand die jou goed kent om een omschrijving van jouw eigenschappen te maken. Soms zien zij eigenschappen in jou waar je zelf nooit aan had gedacht. Dit stukje kan je dan gebruiken om je tekst op te stellen.

Tips & tricks voor je cv

  1. Schrijf je hele cv in derde persoon. Dus niet: "Ik was verantwoordelijk voor..." maar "Verantwoordelijk voor".
  2. Gebruik niet te veel volzinnen. Vaak worden cv’s door de lezer ‘gescand’ waardoor het handiger is om vooral steekwoorden en korte zinnen te gebruiken. Vind hier een goede balans in.
  3. Gebruik niet te veel afkortingen!
  4. Hou je cv overzichtelijk met een duidelijke opmaak die prettig is om naar te kijken. Prop het dus niet vol met allerlei kleuren, vakken of afbeeldingen.
  5. Gebruik een representatieve foto.
  6. Laat iemand anders jou helpen bij het schrijven van je eigenschappen.
  7. Als er wordt gevraagd om een creatieve benadering bij het solliciteren, dan is het goed om hier gehoor aan te geven. Neem dan bijvoorbeeld een kort filmpje op of maak een animatie.

Tip: lees ook hoe je moet solliciteren.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.