Skip to main content
Loon, loonstroken en belasting

Heb jij naast je studie een bijbaan? Dan zijn er een aantal dingen die je echt moet weten. Hoe hoog is bijvoorbeeld het minimumloon? En hoe doe je belastingaangifte? Wij geven je de antwoorden op dit soort vragen over loon, loonstroken en belasting!

Minimumloon

Als je gaat werken, dan heb je altijd recht op het minimumloon. Het minimumloon wordt elk jaar vastgesteld door de overheid om te voorkomen dat mensen te weinig betaald krijgen. Hoe hoog het minimumloon is wordt bepaald door je leeftijd en hoeveel uren je werkt.

Wil je weten hoe hoog jouw minimumloon is? Gebruik dan de rekenhulp: minimumloon berekenen van de rijksoverheid. Daar vul je jouw leeftijd in, hoeveel uur je werkt en uit hoeveel uur een fulltimebaan bij jouw werk bestaat (meestal 36 of 40 uur).

Voorbeeld: ben je 18 jaar en werk je parttime in de horeca, dan is jouw minimumloon gemiddeld tussen de € 4 en € 5 bruto per uur. Lager mag je niet betaald krijgen van de overheid!

Bijverdienen als student

Sinds de invoering van het leenstelsel, is er geen bovengrens aan hoeveel je als student mag bijverdienen. Houd er wel rekening mee dat je boven een bepaald bedrag geen recht meer hebt op zorgtoeslag en huurtoeslag. Verandert jouw inkomen, geef dit dan op tijd door aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je te veel gekregen toeslagen moet terugbetalen.

Krijg jij nog studiefinanciering onder het oude stelsel? Dan geldt er wel een bovengrens hoeveel je mag bijverdienen als student. Kom je daarboven, dan moet je jouw studiefinanciering terugbetalen.

Bruto- en nettoloon

Er is een groot verschil tussen het bruto- en nettoloon. Het brutoloon is het loon dat in je contract staat vermeld. Je nettoloon is het loon dat wordt gestort op je rekening.

Je brutoloon is altijd het hoogste bedrag. Van het brutoloon gaan namelijk nog belasting (loonheffing) en werknemerspremies voor volksverzekeringen zoals de werkloosheidswet, AOW en ziektewet af. Wat daarna overblijft, is het nettoloon dat je je elke maand uitbetaald krijgt. Wil je weten wat jouw nettoloon gaat worden? Maak dan een berekening van bruto- naar nettoloon.

Loonheffingskorting

Loonheffingskortingen zijn kortingen op het bedrag dat je aan loonbelasting en sociale premies betaalt. Door deze korting betaal je minder loonheffing, waardoor je meer loon overhoudt. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Je kunt de loonheffingskorting aanvragen bij je werkgever via het loonheffingsformulier.

Je mag de loonheffingskorting altijd maar bij één werkgever laten toepassen. Als je bij meerdere werkgevers loonheffingskorting aanvraagt, krijg je namelijk te veel korting op je belasting en moet je achteraf waarschijnlijk geld terugbetalen. Let hier dus op als je in dezelfde periode meerdere bijbanen hebt of een bijbaan hebt en stage loopt.

Het is verstandig om de loonheffingskorting bij de werkgever aan te zetten waar je het meeste verdient. Over het loon van de andere banen waar je geen loonheffingskorting hebt, moet je de belastingen en premies wel betalen. Soms kun je hier nog wel een deel van terugkrijgen na de belastingaangifte. Zorg dus dat je elk jaar de belastingaangifte invult!

Vakantiegeld en vakantiedagen

Als je werkt, heb je altijd recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld bedraagt 8% van je brutoloon. Dus als je €8 per uur verdient, dan bouw je per gewerkt uur €0,64 op voor jouw vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt meestal in mei uitbetaald of als je stopt met werken. Als je op oproepbasis werkt, wordt het vakantiegeld vaak tegelijk met je salaris betaald.

Als je werkt, heb je ook recht op vakantiedagen. Hoeveel vakantiedagen jij hebt, staat op je loonstrook. Werk je via een uitzendbureau, dan kan het zijn dat jouw vakantiedagen automatisch per week of per maand worden uitbetaald.

Het minimale aantal vakantiedagen bedraagt 4 keer het aantal uren dat je werkt per week. Heb jij een vaste baan voor 40 uur per week, dan heb je recht op 160 uur vakantie per jaar (4 weken). Als je geen vast aantal uren werkt, dan worden je vakantiedagen vaak omgezet naar geld en uitbetaald bij je loon.

Loonstrook

Elke maand krijg je van je werkgever een loonstrook. Op je loonstrook vind je jouw loon, het aantal opgebouwde vakantie-uren en het aantal gewerkte uren staan. Hieronder zie je welke gegevens er precies op je loonstrook moeten staan:

  • De naam van werkgever en werknemer.
  • Het wettelijk minimumloon en de minimumvakantietoeslag.
  • Het brutoloon.
  • Uit welke bedragen je loon bestaat (basisloon en eventuele toeslagen).
  • De belasting en premies die door de werkgever worden ingehouden.
  • De heffingskortingen die worden toegepast.
  • Het nettoloon.
  • Voor welke periode het loon is uitbetaald.
  • Het aantal uren dat je gewerkt hebt.
  • De periode waarover het loon wordt uitbetaald.

Belastingaangifte

Heb je gewerkt, dan moet je loonaangifte doen bij de Belastingdienst. De belastingaangifte is alleen verplicht als je een aangiftebrief krijgt, maar je kunt soms honderden euro’s terugkrijgen dus vul het altijd even in. De Belastingdienst zegt dat zij alleen kijken naar de opgestuurde aangiftes dus je kunt altijd even checken of je geld terugkrijgt of moet betalen. Daarna kun je beslissen of je de aangifte wel of niet opstuurt.

De belastingaangifte kun je elk jaar voor 1 mei op de website van de Belastingdienst invullen. Om loonaangifte te doen heb je een DigiD, Burgerservicenummer en jaaropgave nodig van alle werkgevers van het betreffende jaar. De meeste gegevens zijn vaak al ingevuld op de aangifte dus je hoeft het dan alleen nog maar te controleren. Als je op tijd de belastingaangifte opstuurt, krijg je het geld vaak al in juni gestort. Dat is natuurlijk een lekkere meevaller zo net voor de zomervakantie, dus vul je belastingaangifte altijd even in! 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.