U bent hier

Loon, loonstroken en belasting

Ga je naast je studie werken dan zijn er een aantal dingen die je echt moet weten, zoals je minimumloon, hoe lees je jouw loonstrook en hoeveel belasting kun je terug krijgen.

Hoe hoog is het minimumloon?

Ga je werken, dan heb je altijd recht op het minimumloon. Het minimumloon is afhankelijk van je leeftijd en het aantal uren dat je werkt.

Wil je weten wat jouw minimumloon is? Gebruik dan de minimumloon berekenen tool van de rijksoverheid. Daar vul je jouw leeftijd in, hoeveel uur je werkt en hoeveel uur een fulltime baan bij jouw werk is (36 of 40 uur).

Voorbeeld: ben je 18 jaar en werk je parttime in bijvoorbeeld de horeca, dan is jouw minimumloon gemiddeld tussen de € 4 ,-en € 5,- bruto per uur. Lager mag je niet betaald krijgen van de overheid!

Hoeveel mag je werken als student?

Heb je nog studiefinanciering? Dan heb je nog een bovengrens hoeveel je mag verdienen, kom je daar boven, dan moet je gaan terugbetalen.

Nu studenten geen studiefinanciering meer krijgen, is die bovengrens ook verdwenen. Hou er echter wel rekening mee dat als jij veel gaat verdienen en je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt, dat daar wel nog steeds een bovengrens voor geldt!Ga je meer verdienen dan de bovengrens, dan loop je kans dat je aan het eind van het jaar bij jouw belastingaangifte geld moet gaan terugbetalen!

Verschil tussen bruto en netto loon

Er is een groot verschil tussen je bruto en netto loon. Bruto loon is het loon dat in je contract staat vermeld. Je nettoloon is het loon dat wordt gestort op je rekening.

Je bruto loon is altijd hoger, maar daar gaat belasting (loonheffing), werknemerspremies (volksverzekeringen zoals Werkloosheidswet, AOW, Ziektewet) van af.

Wil je weten wat jouw netto loon gaat worden? Maak dan een berekening van bruto naar nettoloon.

Wat staat er op je loonstrook?

Elke maand krijg je van je werkgever een loonstrook. Op je loonstrook moet jouw bruto loon staan, je saldo vakantiedagen/uren, het aantal gewerkte uren, Hieronder zie je welke punten er op je loonstrook moeten staan:

  • Het brutoloon
  • Uit welke bedragen je loon bestaat (basisloon, toeslagen etc.)
  • De belasting en premies die door de werkgever worden ingehouden.
  • Het wettelijk minimum(jeugd)loon en de minimumvakantietoeslag.
  • De naam van de werkgever en de werknemer.
  • Voor welke periode het loon is uitbetaald.
  • Het aantal uren dat je per week gewerkt hebt.

Hoogte vakantiegeld

Je hebt altijd recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is 8% van je bruto loon. Dus als je € 10,00 per uur verdient, dan bouw je per gewerkt uur € 0,80 op voor jouw vakantiegeld.

Het vakantiegeld wordt altijd in Mei uitbetaald of als je stopt met werken bij jouw werkgever. Dit is wettelijk verplicht

Aantal vakantiedagen

Iedereen heeft ook recht op vakantiedagen. Hoeveel vakantiedagen jij hebt moet ook op jouw loonstrook staan. Werk je echter via een uitzendbureau of payroll organisatie, dan kan het zijn dat jouw vakantiedagen gewoon per week of maand worden uitbetaald.

Het wettelijk minimum is 4 keer het aantal uren dat je werkt per week. Heb jij een vaste baan voor 40 uur per week, dan heb je recht op 160 uur vakantie per jaar (4 weken).

Wat is loonheffingkorting?

Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen noemen wij de loonheffingkorting. Daardoor betaal je minder loonheffing, en krijg je meer loon uitbetaald.

Je vraagt deze korting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie, door het loonheffingformulier in te vullen. 

Wanneer mag je loonheffingkorting toepassen?

Je mag loonheffingskorting altijd toepassen. Het is belangrijk om te weten dat je de loonheffingskorting maar bij een (bij)baan kan toepassen. Als je meerdere (bij)banen hebt is het verstandig de korting toe te passen op de baan waar je de meeste uren werkt. Zo heb je er het meeste voordeel van. Over de andere banen waar je geen loonheffingskorting op hebt moet je de belastingen en premies wel betalen.

Werk je tegelijkertijd bij meer dan 1 werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan bij 1 werkgever de loonheffingskorting aan. Als je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je namelijk te veel korting op je belasting. Je moet dan waarschijnlijk achteraf belasting betalen.

Belasting terugvragen

Heb je gewerkt, dan moet je loonaangifte doen bij de belastingdienst. Dit doe je elk jaar voor april op de website van de belastingdienst. Om loonaangifte te doen heb je een jaaropgave nodig van jouw (oud)werkgevers.

Door de gegevens online in te vullen, bestaat de kans dat je geld terug krijgt van de belastingdienst. Dit kan soms oplopen van tientallen tot honderden euro's!! Vet relaxt natuurlijk...

Lees ook

bijbaan voor studenten
Holland Security Group werken
Abonneren op