Skip to main content
Wat is een studiegerelateerde bijbaan?

Een studiegerelateerde bijbaan is een bijbaan die past bij jouw studie. Als je bijvoorbeeld Human Resource Management studeert, past een bijbaantje als barman daar niet echt bij. Een bijbaan die beter bij de studie HRM past is bijvoorbeeld een bijbaantje bij een uitzendbureau waar je in aanraking komt met de werving van uitzendkrachten, sollicitatieprocedures en de administratie die daarbij komt kijken. Voor elke studie is wel een passende studiegerelateerde bijbaan te vinden.

Met een studiegerelateerde bijbaan kan je alvast wat werkervaring opdoen en dit biedt veel voordelen voor jouw loopbaan in de toekomst. Maar waarom is een studiegerelateerde bijbaan nou belangrijk? En hoe vind je een bijbaan die bij jouw studie past?

Waarom is een studiegerelateerde bijbaan belangrijk?

Een studiegerelateerde bijbaan is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste doe je alvast wat werkervaring op in een functie die iets te maken heeft met jouw studie. Je kunt de stof van de studie dan in de praktijk uitoefenen en je leert waarschijnlijk een heleboel handige en nieuwe dingen. Deze kennis en vaardigheden neem je allemaal mee naar je volgende (bij)banen. Na je studie betekent dit dat je een streepje voor hebt op andere net-afgestudeerden die minder werkervaring hebben. Ook geeft een studiegerelateerde bijbaan jou de mogelijkheid om erachter te komen wat je leuk of juist niet leuk vindt aan een functie. Dit kan jou helpen in de zoektocht naar een baan na je studie, omdat je beter weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Een studiegerelateerde bijbaan geeft je daarnaast de mogelijkheid om een professioneel netwerk op te bouwen. Je leert mensen kennen uit jouw vakgebied die handig kunnen zijn voor in de toekomst. Een professioneel netwerk in jouw vakgebied kan jou bijvoorbeeld helpen als je een stageplek of een echte baan na jouw studie zoekt. Als je een studiegerelateerde bijbaan hebt is het dus goed om met veel mensen in de organisatie een praatje te maken en contact te onderhouden, bijvoorbeeld via LinkedIn.

Natuurlijk is het ook fijn dat een studiegerelateerde bijbaan voor wat extra geld in het laatje zorgt. Zeker nu je als student alleen nog maar kunt lenen bij DUO, kom je vaak niet rond zonder een bijbaan. En hoe fijn is het dan dat je niet alleen wat extra inkomsten hebt, maar ook direct iets leert voor later?

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?

Je kan op verschillende manieren een bijbaan vinden die bij jouw opleiding past. Wij bespreken hieronder de beste manieren om een studiegerelateerde bijbaan te vinden!

Studiegerelateerde bijbaan online zoeken

Omdat tegenwoordig bijna alles online gebeurt, is dit vaak een goed startpunt. Typ in de zoekbalk bijvoorbeeld eens ‘bijbaan student [plaatsnaam]’ en check wat er in de zoekresultaten staat. Misschien staat er niet meteen een goede vacature bij, maar vind je wel handige websites die je kunnen helpen. Check daarnaast regelmatig de websites van bedrijven waar je graag zou willen werken. Er is vaak een aparte sectie waar alle vacatures van het bedrijf staan.

Online vind je ook veel websites die jou aan een studiegerelateerde bijbaan kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de vacatures op studiegerelateerdebijbaan.nl en op onze pagina met vacatures. Ook zijn er verschillende online vacaturebanken die jou kunnen helpen. Bij de meeste vacaturebanken kun je precies invullen in welke branche je aan de slag wilt, wat voor functie je zoekt, hoeveel uur je beschikbaar bent en in welke plaats je werk zoekt. Als er niet direct iets voor jou tussen staat, kun je meestal instellen dat je een e-mail ontvangt als er wel vacatures zijn die bij jouw wensen passen.

Studiegerelateerde bijbaan via social media vinden

Een andere goede manier om een studiegerelateerde bijbaan te vinden, is via social media. Op LinkedIn vind je de meeste vacatures, omdat dit platform ook gericht is op professionele connecties. Op LinkedIn kun je vacaturemeldingen inschakelen voor bepaalde bedrijven en functies. Als je op zoek bent naar een studiegerelateerde bijbaan is het dus verstandig om dit te doen. Op LinkedIn kun je ook benaderd worden voor een functie. Zorg daarom dat jouw profiel helemaal up to date is!

Ook op andere social media kun je veel vacatures vinden. Deze worden bijvoorbeeld gedeeld door de medewerkers van een bedrijf of ze worden geplaatst op de pagina van een bedrijf. Volg daarom alle bedrijven waar je zou willen werken op social media. Als het nog niet gelukt is om een leuke vacature te vinden, dan kun je natuurlijk ook een oproepje op al jouw social media plaatsen. Houd het kort, maar zet er in ieder geval in naar wat voor functie je op zoek bent, hoeveel uur je wekelijks beschikbaar bent en in welke regio je wil werken. Wie weet heeft iemand in jouw netwerk wel de perfecte studiegerelateerde bijbaan!

Bijbaan die bij studie past via hogeschool of universiteit

Het is ook handig om na te vragen of je via jouw hogeschool of universiteit een studiegerelateerde bijbaan kunt vinden. Een aantal hogescholen en universiteiten delen vacatures op het intranet (blackboard). Sommige onderwijsinstellingen sturen ook weleens een e-mail met vacatures.

Bijbaan die bij opleiding past via uitzendbureau

Tot slot kun je proberen om via een uitzendbureau een bijbaan die bij jouw opleiding past te zoeken. Elke studentenstad heeft wel een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in bijbanen voor studenten. Check dus vooral even bij jou in de buurt of er een uitzendbureau is dat jou kan helpen!

Heb je de perfecte vacature gevonden? Dan wordt het nu tijd om te solliciteren en je cv op te sturen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.