Skip to main content
Wat is hospiteren en hoe werkt het?

Als er een kamer vrijkomt in een studentenhuis, organiseren de bewoners vaak een hospiteeravond. De bewoners nodigen op zo'n avond een aantal mensen uit om kennis te komen maken. Meestal krijg je het huis te zien en worden er vragen aan je gesteld. Na afloop van deze avond kiezen de bewoners dan een nieuwe huisgenoot. Aan jou dus de taak om jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Om je alvast op weg te helpen staan hieronder 6 tips bij hospiteren.

1. Bereid je goed voor

Kijk waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Bedenk welke vragen je kunt verwachten en wat je gaat antwoorden. Dit soort vragen komen meestal voorbij bij een hospiteeravond:

  • Wat zijn je hobby's?
  • Waarom ben je (geen) lid van een studentenvereniging?
  • Ben je netjes?
  • Kun je goed koken?
  • Waarom moet jij gekozen worden?

2. Social media onderzoek

Kijk of je je toekomstige huisgenoten op social media kunt vinden. Kijk even wat zij leuk vinden, of ze bij een sportvereniging zitten, of ze ergens lid zijn en of ze misschien vrienden zijn met mensen die jij kent. Dit soort informatie kan je helpen om bijvoorbeeld wat gespreksonderwerpen te verzinnen en een praatje te maken met de huisgenoten. Mocht je gedeelde vrienden hebben, dan kan diegene misschien alvast een balletje opgooien bij het huis waar je gaat hospiteren. Vaak vinden de bewoners het fijn om wat extra navraag te kunnen doen, dus als het een goede vriend is heb je waarschijnlijk al een streepje voor!

3. Bedenk goed wat jij wilt

Wat vind je belangrijk? Ga je bijvoorbeeld voor gezelligheid of hecht je meer waarde aan privacy? Bedenk of je de kamer niet te klein vindt en of je wel met 10 mensen een keuken wilt delen. 

4. Neem iets leuks mee naar een hospiteeravond

Het hoeft natuurlijk niet, maar het wordt vaak wel gewaardeerd. Probeer wel om iets origineels mee te nemen waar de bewoners echt iets aan hebben. Bijvoorbeeld een leuke gadget voor in huis of iets wat jij lekker vindt. Anders ben je de zoveelste die weer met een goedkope fles wijn aankomt.

5. Wees jezelf

Je kunt nog zo'n mooi toneelstuk opvoeren om de kamer te krijgen, maar bedenk je goed dat je er wel moet gaan wonen. Al is de kamer nog zo mooi, als je niet met je huisgenoten kunt opschieten, dan ga je je hier nooit echt thuis voelen.

Tip: onze blogger Nienke kwam hier ook achter tijdens haar eerste hospiteeravond. Benieuwd naar haar ervaring? Lees dan haar blog over de eerste keer hospiteren.

6. Veel plezier!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: zorg dat je er gewoon een leuke avond van maakt! Niet te veel focussen op het regelen van de kamer, maar focus vooral op mensen leren kennen en het gezellig hebben. Als je een leuke avond hebt gehad, en jouw toekomstige huisgenoten vonden dat ook, dan heb je grote kans dat de kamer voor jou is!

Wil je meer van dit soort handige tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.