Ik woon in een studentenhuis en wil mijn kamer verhuren!
Je huurt een superleuke kamer in een studentenhuis, maar wil tijdelijk je kamer verhuren. Bijvoorbeeld omdat je een paar maanden gaat reizen, stage in een andere stad of ander land gaat lopen of misschien ga je wel samenwonen maar heb je nog een contract met de huidige verhuurder lopen. Welke reden je ook hebt: als je jouw kamer wil onderverhuren, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Hoe verhuur je bijvoorbeeld jouw kamer? En waar moet je opletten als je jouw kamer wil onderverhuren? Hieronder vind je handige tips om jouw kamer te verhuren!
Mag ik mijn kamer onderverhuren?
Superveel studenten zijn op zoek naar een kamer, dus je vindt echt wel iemand die tijdelijk in jouw kamer wil. De vraag is alleen of dit ook mag. Bij de meeste verhuurders mag je niet zomaar je kamer tijdelijk verhuren. Doe je dit wel dan kun je daar grote problemen mee krijgen en de kamer zelfs helemaal kwijtraken. Controleer daarom altijd vooraf of je jouw kamer wel mag onderverhuren! Dit staat meestal in jouw huurcontract. Bij twijfel kun je het beste even contact opnemen met je verhuurder. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij hierdoor problemen krijgt en je kamer kwijtraakt!
5 tips om je kamer snel te verhuren
Tip 1: Ruim je kamer op en maak dan mooie foto’s. Zorg dat het licht is in de kamer!
Tip 2: Maak een advertentie met de foto's en een leuke tekst over het huis. Verspreid de kameradvertentie op verschillende plekken. Je kan als student bijvoorbeeld gratis je kamer verhuren via ons kameroverzicht. Deel de kameradvertentie ook op jouw social media en in Facebookgroepen. Elke stad heeft verschillende Facebookgroepen waar kamers worden aangeboden. Kijk op onze pagina met zoektips welke Facebookgroepen er allemaal zijn.
Tip 3: Laat aan iedereen weten dat jij jouw kamer verhuurt. Misschien kennen jouw huisgenoten of vrienden wel iemand die een tijdelijke kamer zoekt.
Tip 4: Organiseer een hospiteeravond! Promoot het op social media. Maak het uiteraard wel gezellig zodat de mensen die langskomen er écht willen wonen.
Tip 5: Wil je een kamer met meubels verhuren? Dat kan ook. Maar maak dan goede afspraken met diegene die het huurt. Stel een contract op.
Heb je foto's gemaakt en mag jij je kamer verhuren? Druk dan op onderstaande knop om je kamer te verhuren via onze website!
Waar moet ik op letten als ik mijn kamer wil onderverhuren?
Bij onderverhuur lopen er 2 huurovereenkomsten. De overeenkomst die jij met de verhuurder hebt en de overeenkomst die jij met de onderhuurder hebt. Dit betekent dat jij de hoofdhuurder van de kamer blijft en aansprakelijk bent als er iets misgaat. Maak daarom duidelijke afspraken en let op de volgende dingen:
- Om problemen met de onderhuurder te voorkomen, wil je natuurlijk een betrouwbaar iemand in jouw kamer. Laat de onderhuurder daarom altijd even langskomen, zodat je in het echt kunt zien hoe iemand is. Als je een onderhuurder hebt gevonden die gemeenschappelijke vrienden heeft, kun je ook altijd even navraag over die persoon doen.
- Als je een onderhuurder hebt gevonden, vraag dan om een kopie van het identiteitsbewijs en stel een huurovereenkomst op. Hier zet je in ieder geval in wat de huurprijs bedraagt, voor welke periode de onderverhuurder de kamer huurt en welke afspraken jullie verder hebben gemaakt. Bijvoorbeeld over het gebruik van meubels en eventuele naheffingen van gas, water en elektra.
- Maak bij de sleuteloverdracht ook een opnamestaat. Hier neem je bijvoorbeeld in op welke gebreken (zoals gaten in de muren of schade aan meubels) de kamer heeft als de onderhuurder de kamer betrekt. Zo kan er achteraf geen misverstand bestaan over eventuele schade die de onderhuurder heeft aangebracht. Je kunt voor de zekerheid ook afspreken om een borg van de onderhuurder te ontvangen.
- Controleer tussentijds ook af en toe de kamer die je onderverhuurt. Zo voorkom je problemen als je er straks zelf weer gaat wonen. Dit gaat natuurlijk lastig als je in het buitenland zit, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld aan je huisgenoten of zij je op de hoogte willen houden of laat iemand anders eens langsgaan.