Skip to main content
De leukste studentenwijken in Leiden

Van plan om (binnenkort) op kamers te gaan in Leiden? Voordat je op zoek gaat, is het handig om te weten welke wijken in Leiden leuk zijn om te wonen als student. Wij verzamelden daarom de vijf leukste studentenwijken van Leiden voor je. Lees snel verder!

Leiden Binnenstad Zuid & Noord

De binnenstad van Leiden is razend populair. Waarom? De binnenstad bestaat bijna helemaal uit historische panden. Hierdoor heerst er een authentiek sfeertje en barst het van de leuke (winkel)straten en charmante steegjes. Daarbij is het natuurlijk ideaal dat alles wat je nodig hebt dichtbij is! Zo kun je vaak lopend naar de uni en rollend naar huis na een avond stappen. In dit gedeelte van Leiden zijn ook veel huizen van studentenverenigingen gevestigd. Onder andere Minerva, Augustinus en Quintus bezitten veel huizen in het centrum. Als je lid wordt van een vereniging is het dus een mooie bijkomstigheid dat je in een van de verenigingshuizen in het centrum kan komen te wonen. Geen plannen om lid te worden? Dan kun je natuurlijk ook particulier of via een studentenwoningcorporatie een kamer huren. Omdat de meeste studenten in het centrum willen wonen, is een kamer in dit deel van Leiden vaak erg duur en ook moeilijk te vinden. Wij verzamelden een aantal handige zoektips om de zoektocht naar een kamer in Leiden iets makkelijker te maken.

Stationsdistrict in Leiden

Zoals de naam al doet vermoeden ligt in deze wijk Leiden CS, maar hier begint ook het centrum al. Deze wijk is dus ideaal als je van een levendige buurt houdt en dichtbij het station wilt wonen. Je vindt in deze wijk verschillende winkels, restaurants en cafés. Ten opzichte van de onderwijsinstellingen is deze buurt ook perfect gelegen. Op de fiets bereik je alle faculteiten en de hogeschool namelijk al binnen 5 minuten! Ook kun je het lopend af naar alle verenigingen, uitgaansgelegenheden en het winkelgebied. Een andere reden waarom veel studenten voor deze wijk kiezen, is dat de buurt gerenoveerd wordt. Deze wijk is dus niet alleen erg praktisch, maar straks ook een lust voor het oog!

Leiden Hoge & Lage Mors

In deze wijken, gelegen aan de rand van de binnenstad, vind je veel studentenhuizen en –complexen. Dit komt onder andere door de gunstige ligging, de lagere huurprijs en de winkels in dit gebied. Je fietst namelijk binnen 10 minuten naar het station, centrum en Bio Science Park. In het Bio Science Park zijn Hogeschool Leiden en verschillende faculteiten van Universiteit Leiden gevestigd. Daarnaast vind je in het Morsdistrict winkelcentrum Diamantplein, waar je alle winkels vindt die je nodig hebt. Het is dus niet zo gek, dat steeds meer studenten naar deze wijken trekken en het gebied steeds levendiger wordt.

Boerhaavedistrict in Leiden

Het Boerhaavedistrict is het perfecte stadsdeel voor studenten die studeren in het Bio Science Park. Je vindt hier namelijk Hogeschool Leiden en verschillende faculteiten van de universiteit. Als je in deze wijk woont, zit je dus binnen no time in de collegebanken. Op de campus van de hogeschool zijn verschillende studentenflats gevestigd. Dit is dus niet alleen heel praktisch, maar ook erg gezellig wonen! Daarnaast ligt deze wijk erg gunstig, omdat je binnen 5 minuten naar het station en centrum fietst. Perfect dus voor studenten die de trein moeten pakken!

Roodenburgerdistrict in Leiden (Lammenschansdriehoek)

Een buurt waar steeds meer studenten gaan wonen, is het Roodenburgerdistrict. Deze wijk ligt tegen de binnenstad aan, waardoor je in minder dan 10 minuten fietsen al in het centrum bent. Hoewel er ook veel gezinnen in deze buurt wonen, is er bij station Lammenschans een compleet nieuwe buurt gerealiseerd met heel veel studentenwoningen en starterswoningen. Een voordeel van wonen in de Lammenschansdriehoek is dat het dus veelal nieuwbouwwoningen zijn. Hierdoor heb je geen last van muffe kamers of woningen met enkel glas. Ook is het een supergezellige buurt, omdat er bijna alleen maar jongeren wonen. En met station Lammenschans om de hoek ben je zo bij Leiden CS om over te stappen op een trein naar elke hoek van Nederland.

Kamer in Leiden vinden

Nu je weet welke studentenwijken er in Leiden allemaal zijn, kan de zoektocht naar een kamer beginnen. Op de pagina zoektips voor een kamer in Leiden vind je een uitgebreid overzicht met handige tips en websites om een kamer te vinden. De volgende woningaanbieders hebben ook vaak leuke kamers in studentenwijken:

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leiden Studentenstad

Leiden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leidense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leiden.

Studeren in Leiden

Ga jij studeren in Leiden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leiden

Ga je in Leiden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leiden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leiden

Er zijn een heleboel redenen om in Leiden te studeren én wonen tijdens je studententijd! Leiden staat bekend als een echte studentenstad met veel studiemogelijkheden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leiden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leiden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leiden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leiden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.