Zoeken naar een kamer in Leiden kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Leiden wat makkelijker wordt.
Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Leiden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op de pagina kameraanbod in Leiden.
Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Leiden
Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten pas in de zomer op zoek naar een kamer. In Leiden wonen al duizenden studenten en daar komen elk jaar nieuwe studenten bij. De concurrentie op de woningmarkt is dus hoog, zeker in de zomermaanden. Wil je jouw kansen op een kamer vergroten? Dan is het dus belangrijk om zo snel mogelijk een kamer te zoeken. Het liefst nog voor de zomer! Maar hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer lees je hieronder.
Inschrijven bij kameraanbieders in Leiden
Als je weet dat je in Leiden gaat studeren, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningcorporaties als Huren in Holland Rijland. Zelfs als je nu nog niet op kamers wil! Meestal wijzen zij woningen namelijk toe op basis van inschrijftijd. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je dus maakt. Studentenhuisvester DUWO wijst zelfstandige woningen meestal ook toe op basis van inschrijfduur. Bij kamers in studentenhuizen van DUWO moet je vaak hospiteren en ingestemd worden door de huidige bewoners. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:
Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.
Kamernet
Kamernet is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht met studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het precies werkt? Heel simpel:
- Je schrijft je in op de website van Kamernet.
- Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers in die periode.
- Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
- Wachten op een uitnodiging!
Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om te reageren op kamers moet je wel een betaald premium abonnement afsluiten.
Schakel je netwerk in voor woonruimte in Leiden
Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Leiden zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Leiden voor je op een rij gezet.
Social zoektips voor een kamer in Leiden
Natuurlijk plaats je op al je social media een berichtje dat je op zoek bent naar een kamer. Zo kan je in één keer een heleboel mensen tegelijk laten weten dat je woonruimte zoekt. Wie weet krijg je door het berichtje wel hulp uit onverwachte hoek! Maak het bericht niet te lang en vermeld in ieder geval waar je ongeveer naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van relevante Facebookpagina’s en -groepen om een kamer te vinden in Leiden. Hier vind je vaak advertenties van de huidige bewoners van een studentenhuis of direct van de verhuurders. Deze pagina's en groepen op Facebook kunnen je helpen om een kamer in Leiden te vinden:
- De openbare groep Zoekt kamer in Leiden
- De besloten Facebookgroep Kamer in Leiden
- De besloten groep Leiden Student Housing
Tijdelijke kamers in Leiden
Lukt het maar niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Leiden. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Leidse studentenleven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.
"Ik zoek een kamer in Leiden" op een ouderwets prikbord
Het lijkt misschien niet helemaal van nu te zijn, maar in de zoektocht naar een kamer moet je alle beschikbare middelen inzetten. Hang dus ook 'ouderwets' een briefje op prikborden bij jou in de buurt! Je hebt vast weleens zo'n briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Leiden, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.
Anti-kraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Leiden
Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terechtkomen. Lees hier meer over op de pagina antikraak in Leiden.
Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Leiden
Is het ondanks deze tips nog steeds niet gelukt om een leuke kamer te vinden? Probeer dan bij je eerste kamer iets minder kritisch te zijn. Je woning moet fijn zijn, maar soms moet je eerst flexibel om uiteindelijk tegen je droomwoning aan te lopen. Kijk daarom ook naar alternatieve zoekopdrachten. Staar je dus niet blind op een kamer in het centrum van Leiden. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Leiden, zoals Leiderdorp, Voorschoten of Oegstgeest. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- om de hoek van de leukste Leidse studentenkroeg, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Leidse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er op een leukere plek een kamer vrijkomt.
Blijf in Leiden niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken
Je bent op zoek naar een betaalbaar en ruim appartement met uitzicht op de Nieuwe Rijn? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Leiden altijd leuke dingen te doen zijn.
Samen of alleen zoeken naar een kamer
Samen met jouw beste vriend(in) wonen is gezellig, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis, en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.
Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van LeidenStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuws, bijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.